Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca, momentan, nu e nevoie de al treilea rapel al vaccinului anti-Covid
omsrapel vaccinvaccin anticovid
Datele actuale nu indica faptul ca ar fi necesara administrarea unor doze suplimentare de vaccin anti-Covid-19, a declarat miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Potrivit OMS, persoanele cele mai vulnerabile ar trebui sa fie complet vaccinate, peste tot in lume, inainte ca tarile sa inceapa administrarea de doze suplimentare.
OMS are o pozitie transata cu privire la administrarea de doze suplimentare de vaccin anti-Covid-19.
Organziatia considera ca, momentan, nu exista date care sa indice o astfel de necesitate, iar inainte de lansarea unei campanii de imunizare cu doze suplimentare, tarile ar trebui sa se asigure ca populatiile vulnerabile sunt complet imunizate, transmite
Reuters.
"Credem fara indoiala ca datele de astazi nu indica" o astfel de necesitate, a spus omul de stiinta al OMS, Soumya Swaminathan.
Unii experti din cadrul OMS se tem de faptul ca, daca tarile bogate incep sa administreze doze suplimentare de rapel, tarile cu venituri mici se vor confrunta cu un acces si mai redus la vaccinuri. Deja, la nivel global, campaniile de vaccinare nu sunt uniforme, exista state unde imunizarea nici macar nu atinge doua cifre procentuale, in timp ce alte state au depasit deja pragul de 60% din populatie imunizata.
"Exista suficient vaccin in intreaga lume, dar nu merge in locurile potrivite si in ordinea corecta"
Consilierul principal al OMS, Bruce Aylward, referindu-se la vaccinarile de rapel administrate in tarile cu venituri mari, a declarat reporterilor: "Exista suficient vaccin in intreaga lume, dar nu merge in locurile potrivite si in ordinea corecta"
Declaratia reprezentantilor OMS vine in aceeasi zi in care Statele Unite ale Americii anunta ca, din 20 septembrie, rapelul suplimentar va fi disponibil pentru toata populatia.
Pe aceeasi tema s-a pronuntat, de curand, si Comisia Europeana. Aceasta a spus ca fiecare stat membru al Uniunii Europene e responsabil sa decida singur daca va administra sau nu cea de-a treia doza de vaccin cetatenilor sai. Comisia recomanda statelor ca, in decizia lor, sa tina cont de opinia evaluarilor efectuate de oamenii de stiinta.
''In general, OMS este impotriva oricarui tip de vaccinare obligatorie'', a declarat purtatoarea de cuvant a OMS, Fadela Chaib, intr-o conferinta de presa.
Prin urmare, vaccinul anti-Covid-19 trebuie sa ramana optional, iar oamenii trebuie sa decida singuri daca si-l administreaza sau nu, chiar daca traversam un moment critic din punct de vedere sanitar si multi experti din domeniul sanatatii preconizeaza ca, odata cu venirea sezonului rece, va aparea un nou val pandemic.