Organizatia Mondiala a Sanatatii se opune ferm: Nu e de acord cu vaccinarea obligatorie
vaccinare obligatorieoms
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a transmis un semnal ferm. Se opune categoric obligativitatii vaccinarii anti-Covid-19 si, in general, oricarei impuneri de acest tip.
Purtatorul de cuvant al Organizatiei, Fadela Chaib, a declarat, vineri, ca institutia nu e de acord cu obligativitatea vaccinarii, desi sustine imunizarea impotriva Covid-19.
Insa, desi
OMS sustine ca imunizarea e benefica si ne ajuta sa punem capat pandemiei, nu poate fi luata decizia impunerii vaccinarii obligatorii in nicio tara.
''In general, OMS este impotriva oricarui tip de vaccinare obligatorie'', a declarat purtatoarea de cuvant a OMS, Fadela Chaib, intr-o conferinta de presa.
Prin urmare, vaccinul anti-Covid-19 trebuie sa ramana optional, iar oamenii trebuie sa decida singuri daca si-l administreaza sau nu, chiar daca traversam un moment critic din punct de vedere sanitar si multi experti din domeniul sanatatii preconizeaza ca, odata cu venirea sezonului rece, va aparea un nou val pandemic.
De asemenea, exista avertismente si cu privire la aparitia de noi variante ale coronavirusului. E o loterie, sustin expertii. Poate aparea o varianta mai contagioasa oricand, din cauza raspandirii accentuate. Cu cat virusul se raspandeste mai mult, cu atat cresc sansele de a aparea mutatii. Din acest considerent e necesara vaccinarea.
"Este necesar sa explicam populatiei generale cum functioneaza vaccinurile si cat de importante sunt", a mai spus oficialul OMS. Vaccinurile sunt doar "unul dintre instrumentele pe care le avem la dispozitie" pentru a combate pandemia de COVID-19, a completat Fadela Chaib.
OMS recomanda ca, pe langa administrarea de vaccinuri, oamenii sa nu renunte la masurile de protectie precum distantarea fizica si portul mastii de protectie. Toate aceste masuri de precautie cumulate cresc sansele oamenilor de a nu se infecta si contribuie la efortul global impotriva pandemiei.
Citeste si: In anul pandemiei, a crescut nivelul de foamete in lume
Campaniile de vaccinare sunt lente si inegale la nivel global
Pana acum, proximativ 4,4 miliarde de doze de vaccin COVID-19 au fost administrate in intreaga lume. Multe state ale lumii se confrunta, insa, cu o stagnare a procesului de vaccinare.
Pe langa acest aspect, exista si o inegalitate in campaniile de vaccinare globale. In timp ce unele state, precum Germania sau Spania, procentul celor imunizati a trecut de 60%, in unele tari de-abia s-a ajuns la 1%.
Potrivit expertilor sanitari, e nevoie de un efort global pentru ca toate statele membre sa evolueze simultan in campaniile de vaccinare, pentru a nu ne zadarnici reciproc sansele de a invinge pandemia.
Un apel in acest sens a fost facut de curand tot de catre OMS. Organizatia a cerut statelor bogate sa nu isi mai alcatuiasca stocuri de vaccin, pentru a nu periclita accesul la vaccinuri al statelor cu venituri mai mici.