OMS: Vaccinul anti-Covid ar putea fi facut anual de persoanele din categoriile vulnerabile
varianta delta coviddelta plusvaccin anual anti-covidvaccinare anti-covid
Inca de la inceputul campaniilor actuale de vaccinare, prioritate au avut persoanele din riscurile vulnerabile, cum ar fi varstnicii, sau cei care sufera de afectiuni cronice. Ei bine, se pare ca aceste categorii ar putea sa isi administreze anual serul, pentru a se proteja de infectie, anticipeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Desi nu vorbim inca despre o certitudine, e foarte posibil ca oamenii din grupele vulnerabile in fata Covid-19, sa aiba nevoie de o doza de vaccin anual, pentru a se proteja de infectie.
Acest scenariu s-ar putea aplica, spun expertii OMS, in cazul in care virusul ar continua sa sufere mutatii.
Iar acest lucru e cu atat mai posibil cu cat campaniile de vaccinare se desfasoara lent. Raspandirea accentuata creste riscul de mutatii, spun expertii.
Deja asistam la o situatie inedita.
Varianta Delta (descoperita pentru prima data in India), a suferit o mutatie - Delta Plus.
"Pana la finele lunii august, Varianta Delta a coronavirusului va reprezenta 90% din cazurile noi in Uniunea Europeana"
Se pare ca, in cazul variantei Delta, aceasta ar fi cu 40-60% mai transmisibila decat varianta Alfa (britanica). Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat miercuri cu privire la faptul ca, pana la finele lunii august, Varianta Delta a coronavirusului va reprezenta 90% din cazurile noi in Uniunea Europeana.
In tara noastra sunt in jur de 35 de cazuri de infectare cu varianta Delta, conform anuntului facut de autoritatile sanitare.
"Este foarte probabil ca varianta Delta sa circule pe scara larga pe timpul verii, mai ales in randul tinerilor care nu sunt vizati de vaccinare", a avertizat Andrea Ammon, directoarea ECDC, intr-un comunicat.
"Orice relaxare pe timpul verii a masurilor care erau in vigoare in UE/SEE la inceputul lunii iunie ar putea antrena o crestere rapida si semnificativa a numarului de cazuri zilnice in toate grupele de varsta", mai sustin expertii.