OMS: Numarul cazurilor de cancer va creste cu 81% in TARILE SARACE, pana in 2040
organizatia mondiala a sanatatiisanatatebolnavispitaletratament
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) face o previziune sumbra cu privire la rata incidentei cancerului in societatile sarace, in viitorul apropiat. Pana in 2040, expertii OMS avertizeaza ca numarul imbolnavirilor de cancer va creste cu 81% in tarile sarace.
In urmatoarele doua decenii, numarul cazurilor de cancer va creste cu 81% in tarile sarace, avertizeaza specialistii OMS. Acest lucru se explica prin faptul ca sistemele medicale sunt subfinantate, iar oamenii au conditii de viata precare, la limita subzistentei. Totodata, si hrana necorespunzatoare va juca un rol important in cresterea exploziva a numarului de cancere in tarile sarace.
Prin comparatie, OMS arata ca lupta impotriva cancerului este posibila. Spre exemplu, in tarile bogate, rata mortalitatii la bolnavii de cancer a scazut. Acest lucru este posibil pentru ca cetatenii au acces la tehnologie de inalta calitate, la sisteme sociale care ii sprijina in obtinerea de tratamente, dar si la conditii igienico-sanitare benefice, atat in spitale, cat si in viata de zi cu zi, avand un nivel de trai mai inalt si permitandu-si sa se hraneasca corespunzator.
Mai mult decat atat, vestile rele nu se opresc aici. Potrivit OMS, in cazul in care se mentin actualele conditii de trai, numarul imbolnavirilor va creste cu 60% la nivel global, tot in urmatorii 20 de ani.
"Este un semnal de alarma care ne indeamna pe toti sa atacam inegalitatile inacceptabile care exista intre tarile bogate si tarile sarace in privinta serviciilor de lupta impotriva cancerului. Atunci cand oamenii au acces la ingrijiri primare si la sisteme de orientare, este posibil sa se detecteze cancerul intr-un stadiu precoce, sa fie tratat eficient si sa se vindece", a declarat r. Ren Minghui, subdirectorul general OMS.
Trebuie sa investim in preventie
OMS vrea sa se puna mai mult accent pre preventie si recomanda prevenirea noilor cazuri de cancer, precum lupta impotriva tabagismului (responsabil de 25% dintre deceselede cancer), vaccinarea impotriva hepatitei B in vederea prevenirii cancerului de ficat, eliminarea cancerului de col uterin prin vaccinarea impotriva papilonavirusului uman.