OMS monitorizeaza in acest moment 10 variante Covid. Trei dintre ele starnesc cele mai mari ingrijorari
omsvariante covidmutatii coronaviruspandemie
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat luni ca are in observatie 10 variante ale noului coronavirus, Sars-CoV2. Sapte dintre ele sunt clasificate ca fiind "de interes", iar celelalte trei, "ingrijoratoare".
In categoria celor trei variante care starnesc cele mai mari ingrijorari in randul oamenilor de stiinta, OMS a inclus:
-
B.1.1.7, tulpina identificata pentru prima data in Marea Britanie, care este in prezent cea mai raspandita tulpina din SUA. Despre aceasta, un studiu MedLife arata la jumatatea lunii martie ca "Tulpina britanica a substituit celelalte tulpini care circulau in Romania".
Presedintele si CEO-ul MedLife Group: “Datele oferite de specialistii nostri nu sunt deloc incurajatoare, mai ales in contextul studiilor internationale, care indica faptul ca varianta britanica a coronavirusului nu doar ca se raspandeste mai repede, ci prezinta si o rata a mortalitatii mai mare in comparatie cu alte tulpini anterioare".
-
B.1351, tulpina identificata pentru prima data in Africa de Sud;
-
P.1, identificat pentru prima data in Brazilia.
Varianta din India este catalogata, momentan, ca fiind "de interes"
O varianta de interes este
varianta B.1617, sau tulpina mutanta, gasita pentru prima data in India, dar conducatorul tehnic al OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove, a spus ca sunt necesare mai multe studii pentru a intelege complet semnificatia acesteia.
Alte variante clasificate ca variante de interes includ B.1525, care a fost detectata pentru prima data in Marea Britanie si Nigeria; B.1427 / B.1429, detectata pentru prima data in SUA; P.2, detectata pentru prima data in Brazilia; P.3, detectata pentru prima data in Japonia si Filipine; S477N, detectata pentru prima data in SUA si B.1.616, detectata pentru prima data in Franta.
"Exista in fiecare zi noi variante care sunt identificate si raportate, dar nu toate sunt importante", a declarat Maria Van Kerkhove, OMS.
“De fapt, exista o serie de variante de virus detectate in intreaga lume, pe care trebuie sa le evaluam in mod corespunzator”, a mai spus Van Kerkhove.
Oamenii de stiinta analizeaza cat de mult circula fiecare varianta, daca mutatiile au un impact asupra severitatii sau transmiterii bolii, dar si alti factori inainte de a le clasifica ca o noua amenintare pentru sanatatea publica.