OMS. In ritmul actual de vaccinare, Romania va atinge statele din Vestul Europei, de-abia peste doi ani jumatate
vaccinareomscampanie de vaccinare
Ingrijorati de faptul ca Romania este printre statele europene care au cele mai mici rate de vaccinare si cele mai numeroase decese raportate la populatie, Organziatia Mondiala a Sanatatii s-a aplecat asupra epidemiei din tara noastra si a tras niste concluzii: daca ritmul actual de imunizare se mentine, adica ramane la acest nivel foarte redus, Romania va ajunge in aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinala de 40% pentru populatia totala si in aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%.
Practic, in cazul in care oamenii nu decid sa se imunizeze prin vaccin si continua sa fie reticenti, imunitatea de grup va fi atinsa tocmai in luna mai a anului 2024.
Intre timp, numeroase alte state europene, in special cele din Vestul Europei, ating rate ametitoare de vaccin, iar rezultatele se vad: numarul de decese este mult mai redus, restrictiile se relaxeaza, iar sistemele medicale nu sunt puse la pamant, asa cum se intampla la noi, unde medicii, dar si resursele materiale, sunt insuficiente tratarii unui val de bolnavi cu forme grave.
"Reprezentantii romani au informat ca tara se confrunta cu o crestere foarte mare a cazurilor severe si a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind inregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut si alte boli, dar au fost inregistrate decese si la tineri, inclusiv copii si la populatia activa. In ciuda unui inceput foarte bun al campaniei de vaccinare in decembrie 2020, exista provocari programatice si operationale in extinderea vaccinarii.
Exista diferente mari in acoperirea vaccinala de la un judet la altul, judetele din nord-est si sud avand o acoperire vaccinala mai mica. Acoperirea pe grupe de varsta arata o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani, dar numai in jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Exista, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai putin vaccinate decat barbatii, cu o diferenta de aproape 20%", a transmis
OMS, printr-un comunicat de presa.
"Vaccinarea in populatia generala in Romania este scazuta si deja stagneaza, fiind sub media generala a vaccinarii regionale"
OMS sustine ca "vaccinarea in populatia generala in Romania este scazuta si deja stagneaza, fiind sub media generala a vaccinarii regionale".
"Absorbtia este mai mica decat se astepta la grupurile prioritare vulnerabile (>80 de ani). Modelarea OMS arata ca, odata cu ritmul actual de vaccinare din ultimele 6 saptamani si cu strategiile de vaccinare in vigoare, Romania va ajunge in aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinala de 40% pentru populatia totala si in aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%", mai transmite Organziatia.
"Este important ca Romania sa se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salveaza vieti celor care prezinta cel mai mare risc de deces si forme grave ale bolii, cum ar fi varstnicii si persoanele cu boli cronice", mai subliniaza OMS, care arata, totusi, si un avantaj pe care il are tara noastra, in campania de vaccinare: aceea ca nivelul de vaccinare cu schema completa este mare, semn ca persoanele care incep vaccinarea fac dozele necesare, dar ca "este necesar sa ne asiguram ca si restul cadrelor medicale nu doar se vaccineaza, ci si recomanda vaccinul populatiei".