OMS, ferma pe pozitie: Sa nu se amestece vaccinurile de la mai multi producatori
amestecare vaccinurioms
In plina campanie de vaccinare, multi oameni si chiar reprezentanti ai structurilor medicale emit pareri cu privire la efectele amestecului de vaccinuri anti-Covid-19 de la mai multi producatori. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) transeaza ferm aceste discutii, recomandand clar o neamestecare de seruri.
Seful oamenilor de stiinta din cadrul
Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Soumya Swaminathan, a sfatuit luni cetatenii si reprezentantii sistemelor medicale globale sa nu se amestece vaccinurile COVID-19 de la diferiti producatori, numind acest lucru o "tendinta periculoasa", deoarece exista putine date disponibile despre impactul asupra sanatatii.
OMS nu stie daca amestecarea vaccinurilor poate fi benefica sau poate avea un impact negativ asupra sanatatii. "Trebuie sa asteptam"
"Exista oameni care se gandesc la amestecare si potrivire. Primim o multime de intrebari de la oameni care spun ca au luat o [doza] si intentioneaza sa ia alta (doze). Este o tendinta putin periculoasa aici. Ne aflam intr-o zona fara date, fara dovezi", a spus Swaminathan intr-un briefing online la inceputul zilei.
"Va fi o situatie haotica in tari, daca cetatenii vor incepe sa decida cand si cine va lua o doza a doua, a treia si a patra", a mai spus oficialul OMS.
Amestecarea si potrivirea vaccinurilor Covid-19 este o metoda de imunizare folosind doua doze din vaccin de la diferiti producatori.
Cele mai multe vaccinuri utilizate in prezent, inclusiv cele ale Pfizer-BioNTech, Moderna, Universitatea Oxford-AstraZeneca, Bharat Biotech, precum si Sputnikul rus V, trebuie sa fie administrate in doua doze, cu intervalele prescrise intre administrari, iar aceste date sunt diferite pentru fiecare vaccin.
Sputnik V are, de asemenea, un vaccin cu doza unica numit Sputnik V Lite, iar serul anti-Covid de la
Johnson & Johnson este si el un vaccin cu doza unica.
"Exista date limitate despre mix and match. Exista studii in desfasurare, trebuie sa asteptam asta. Poate ca va fi o abordare foarte buna. Dar, in acest moment, avem doar date despre vaccinul Oxford-AstraZeneca, urmat de Pfizer. Va fi o situatie haotica in tari daca cetatenii vor incepe sa decida cand si cine va lua o doza a doua, a treia si a patra", a spus oficialul OMS.