OMS, despre vaccinarea in Europa: E inacceptabil de lenta
omsorganizatia mondiala a sanatatiicampanie de vaccinare
Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca statele europene depun un efort "inacceptabil de lent" in campaniile de vaccinare anti-COVID-19, in contextul in care numarul de infectii este in crestere, iar variantele mai contagioase se raspandesc si ele din ce in ce mai pronuntat.
Dr. Hans Kluge, directorul european al OMS a facut joi un apel catre liderii europeni, carora le cere sa accelereze vaccinarea, sa inlature barierele care impiedica administrarea vaccinului si sa foloseasca fiecare doza pe care o au in stoc.
In cifre, campania de vaccinare din Europa nu arata deloc incurajator. Pana acum, doar 10% din populatie a primit cel putin o doza de vaccin. Doar 4% dintre europeni au primit si rapelul.
Citeste si: Beneficii speciale pentru romanii vaccinati?
Suspiciunile legate de AstraZeneca au contribuit la incetinirea campaniilor de vaccinare
Campania de vaccinare din Europa a fost incetinita in special pe fondul suspiciunilor legate de posibilele efecte adverse ale serului AstraZeneca,
mai multe state europene suspendand complet sau partial administrarea acestui vaccin, in pofida asigurarilor venite atat de la Agentia Europeana a Medicamentului, cat si de la OMS, ambele institutii spunand ca serul e sigur si eficient.
Acelasi lucru il sustin si reprezentantii AstraZeneca. Intre timp, vaccinarea s-a reluat cu serul, insa, Franta, Germania si Spania au anuntat recent noi limitari privind administrarea acestuia.
Totusi, Emer Cooke, directorul executiv al Agentiei Europene pentru Medicamente, a declarat miercuri ca organizatia nu a gasit dovezi stiintifice pentru sustine astfel de restrictii.
Vesti bune de la Pfizer
Intre timp, Pfizer-BioNTech a anuntat joi ca vaccinul lor continua sa fie eficient impotriva COVID-19 pana la sase luni dupa vaccinarea completa. Datele provin dintr-un studiu in curs de desfasurare in stadiu tarziu a mai mult de 44.000 de voluntari.
Pfizer planuieste sa prezinte noile sale date institutiilor de reglementare cat mai repede, pentru a pune in circulatie noul ser pentru imunizarea persoanelor din aceasta categorie de varsta.
"Suntem incurajati de datele studiilor clinice de la adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani", a spus directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.