Numarul cazurilor noi de coronavirus a scazut semnificativ in ultima jumatate de an, o buna parte a restrictiilor impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii pandemiei fiind deja eliminate in cele mai multe colturi ale lumii. Oricat de imbucuratoare am crede ca este situatia la acest moment, Organizatia Mondiala a Sanatatii face un pas in fata si trage un semnal de alarma cu privire la ceea ce se poate intampla in viitor. Mai exact, reprezentantii OMS sustin ca nimic nu s-a schimbat in acesti doi ani. Astfel, daca ar aparea o noua pandemie, lumea intreaga ar fi la fel de nepregatita ca in iarna anului 2019.
Potrivit specialistilor din cadrul OMS, acum, dupa mai bine de doi ani in care ne-am confruntat cu totii cu pandemia de coronavirus, omenirea nu este mai bine pregatita pentru a face fata unei noi astfel de crize. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca “nu s-a schimbat nimic fata de anul 2019”, ceea ce inseamna ca omenirea este cel putin la fel de vulnerabila in fata unei noi amenintari sanitare.
Experienta COVID-19 nu a fost deloc una usoara, ba chiar din contra, marea majoritate a tarilor lumii fiind afectate in mod semnificativ de criza provocata de pandemia de coronavirus. Un numar urias de pierderi omenesti, restrictii peste restrictii, intreruperi in activitatea unor sectoare economice importante si o criza financiara de proportii - toate acestea ar fi trebuit sa transforme experienta COVID-19 intr-o lectie pentru autoritatile din intreaga lume.
Impresia celor de la OMS este insa alta, reprezentantii institutiei sustinand ca omenirea “nu a fost capabila sa invete anumite lectii si sa isi imbunatateasca capacitatea de raspuns la un astfel de moment”. Lucrurile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat o astfel de amenintare sanitare nu poate fi prezisa niciodata, un agent patogen care sa provoace o intreaga pandemie putand sa apara in orice moment in orice colt al lumii.
In cazul in care un nou virus ar aparea, omenirea ar dispune in prezent de “exact aceleasi instrumente si de acelasi sistem care existau in decembrie 2019”. Evident, experienta ultimilor doi ani ne-a aratat ca toate aceste instrumente pur si simplu nu sunt suficient de bune. Situatia este cu atat mai grava cu cat marea majoritate a tarilor planetei se confrunta in prezent si cu o situatie financiara extrem de delicata.
Citeste si: Variola maimutei: ce este, care sunt simptomele si cum se poate lua aceasta boala. Intrebari si raspunsuri
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si