OMS, avertisment dur: Iarna aceasta mai pot muri inca 500.000 de oameni, doar in EUROPA
avertisment omsomsvalul patru
Organziatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza cu privire la modul in care poate evolua criza sanitara iarna aceasta. S-ar putea sa ne confruntam cu jumatate de milion de decese, numai in Europa, spun specialistii OMS, care subliniaza faptul ca e important sa nu renuntam la masca de protectie, la distantare sociala si la aerisirea corecta a spatiilor. De asemenea, vaccinarea, spune OMS, e vitala pentru a pune capat crizei sanitare.
Daca se mentine actualul nivel de transmisie a virusului, pana in luna februarie 2022, Europa ar putea suferi pierderea a inca jumatate de milion de oameni.
"Suntem, din nou, epicentrul pandemiei", a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge
Evolutiile nefavorabile ale pandemiei deja se vad. Numai in ultima saptamana, medicii au raportat ca spitalizarile din cauza coronavirusului au crescut de mai mult de doua ori. "Saptamana trecuta, Europa si Asia Centrala au reprezentat 59% din toate cazurile la nivel global si 48% din decesele raportate", a mai spus Hans Kluge in brieful de presa.
Dintre cei care ajung sa inceteze din viata la spital, cei mai multi nu sunt vaccinati sau nu au apucat sa finalizeze schema de vaccinare, pentru ca serul sa poata produce raspuns imun in organism: "Majoritatea persoanelor spitalizate care mor in prezent din cauza coronavirusului nu au fost vaccinate cu schema completa", a subliniat Hans Kluge.
"Rata actuala de transmitere din cele 53 de tari din regiunea europeana este foarte preocupanta (...) si, daca ramanem pe aceasta traiectorie, am putea sa asistam la inca o jumatate de milion de decese cauzate de COVID-19 in aceasta regiune pana in februarie", a adaugat el.
De ce continua virusul sa se raspandeasca? Ei bine, conform explicatiilor
OMS, pandemia nu face un pas inapoi ci, din contra, vedem ca evolueaza, din cauza ca nu am atins un nivel suficient de mare al vaccinarii colective. Pe de alta parte, un alt factor favorizant al acestei situatii este dat de relaxarea restrictiilor din unele state.
Trebuie sa ne obisnuim sa traim cu anumite masuri, inclusiv cu aplicatiile de urmarire a cazurilor-contact
Oficialii OMS ne spun ca trebuie sa ne obisnuim sa traim cu masuri de precautie, care sa ne ajute in diminuarea riscului de a ne infecta. Acestea, impreuna cu vaccinarea, ne pot salva viata si pot pune capat crizei sanitare globale.
"Testele, aplicatiile de urmarire a cazurilor-contact, ventilarea spatiilor inchise si distantarea fizica vor continua sa faca parte din arsenalul nostru de aparare, alaturi de vaccinarea rapida, corecta si generalizata pentru fiecare persoana eligibila", a declarat Hans Kluge.
Masca ramane vitala, in continuare. Folosirea ei poate salva vieti
Nu trebuie sa renuntam la masca, desi poate ne-am plictisit de ea, dupa aproape doi ani petrecuti sub spectrul acestei pandemii. Masca, purtata corespunzator, ne poate salva viata noastra si a celor din jur.
"Prognoze fiabile arata ca daca reusim sa ajungem la o rata de utilizare de 95% a mastii sanitare in Europa si Asia Centrala, vom putea sa salvam pana la 188.000 de vieti din acele 500.000 de vieti pe care riscam sa le pierdem pana in februarie 2022", a mai spus oficialul OMS.