OMS, apel disperat catre tarile bogate: Nu mai alcatuiti stocuri pentru rapel, ca vaccinul sa ajunga si la natiunile sarace
organizatia mondiala a sanatatiivaccinvaccinarecampania de vaccinare
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut miercuri natiunilor bogate sa opreasca distributia dozelor de rapel a serului anti-Covid-19, pe motiv ca exista o inegalitate in privinta accesului la vaccin in lume.
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca natiunile bogate ar trebui sa opreasca distributia pentru doua luni, pentru ca si statele cu venituri mici sa poata avea acces la dozele necesare de vaccin, astfel incat, pana in septembrie, cel putin 10% din populatia fiecarei tari sa fie imunizata.
In acest moment, unele state au rate de vaccinare extrem de reduse, in timp ce altele au depasit cifre de 60 sau 70%.
Vaccinarea tuturor populatiei lumii este esentiala pentru a pune capat pandemiei de coronavirus , spun expertii.
Varianta Delta care acum devasteaza SUA a fost detectata pentru prima data de oamenii de stiinta din India dupa ce tulpina originala Covid a fost lasata sa se raspandeasca, sa se replice si, in cele din urma, sa sufere mutatii.
Rezultatul a fost o varianta extrem de infectioasa, cu sanse mai mari de evaziune a vaccinului, care a ajuns sa domine in majoritatea tarilor.
Vor aparea
mai multe tulpini, care prezinta un risc mai mare pentru toate tarile, vaccinate sau nevaccinate, cu exceptia cazului in care o parte din populatia lumii este imunizata, cred expertii.
Durata cererii de moratoriu ar putea fi prelungita daca imunizarea din tarile cu rate scazute nu inregistreaza evolutii.
"In acest moment, daca te uiti la modul in care sunt utilizate vaccinurile la nivel global, tarile cu venituri medii superioare, absorb prea mult din oferta globala pentru tarile cu venituri mai mici”, a declarat dr. Bruce Aylward.
Apelul OMS vine in contextul in care unele tari se pregatesc sa administreze a treia doza de vaccin
Apelul OMS vine dupa ce Israelul a anuntat ca tara
va administra a treia doza de rapel populatiei sale in varsta. La jumatatea lunii iulie, Israelul a autorizat administrate celei de-a treia doze de vaccin impotriva COVID-19 in randul persoanelor cu imunodepresiune grava, foarte vulnerabile in fata bolii. De asemenea, pentru a da startul campaniei, presedintele israelian Isaac Herzog a fost vaccinat deja cu a treia doza de ser, la finele lunii iulie.
Marea Britanie si Germania au anuntat, la randul lor, ca vor administra a treia doza de ser impotriva Covid-19, populatiei.
Republica Dominicana a administrat, de asemenea, doze de rapel populatiei sale, in timp ce tara vecina, Haiti, si-a asigurat recent recent primul lot de doze de vaccin.