Oamenii, vulnerabili in fata amintirilor false
amintiricreiermemoriecercetatoristudiihsam
Cercetatorii de la UC Irvine au descoperit ca oamenii care au o memorie excelenta sunt vulnerabili la implementarea unor amintiri false, indicand faptul ca nimeni nu este protejat in fata acestor "halucinatii" ale creierului.
Studiul, publicat luna trecuta in Proceedings of the National Academy of Sciences, se concentreaza asupra celor care au o memorie autobiografica (HSAM), care pot sa-si aminteasca multe evenimente din vietile lor, precum ce au mancat la pranz, mergand pana in copilarie.
In cadrul unui test, subiectii au fost mintiti ca echipele tv au filmat prabusirea zborului deturnat de teroristi United 93 in Pennsylvania, in data de 11 septembrie 2001.
Cand au fost intrebati daca au vazut filmarea, 20% dintre subiectii cu HSAM au raspuns afirmativ, fata de 29%, in randul celor cu memorie normala. In alte teste cu naratiuni inventate, oamenii cu HSAM au spus ca isi amintesc unele evenimente inchipuite, in acelasi procent ca si oamenii cu memorie normala.
Discutam inevitabil despre implantarea amintirilor "contrafacute" in subconstientul uman.
Consecintele pot fi importante, din punct de vedere istoric, jurnalistic si chiar juridic. The Innocence Project sustine ca acele cazuri de acuzatii gresite din SUA, din cauza identificarilor gresite ale unor martori, pot genera adevarate drame. Incepand cu 1989, 311 suspecti au fost exonerati pe baza ADN-ului - 72% din cazuri au implicat o declaratie falsa a martorilor.
"Studiul este valabil pentru toti oamenii", a spus cercetatorul Lawrence Pathis. "Au trecut acele zile in care savantii credeau ca 20-30-40% dintre oameni sunt vulnerabili in fata amintirilor distorsionate".