O saptamana perfecta gastronomic
mic dejunpranzcinamuncalistacumparaturi
Fiecare saptamana este o tabula rasa si o sansa de a schimba obiceiurile proaste adoptate in privinta alimentelor.
"Planificarea si pregatirea sunt cele mai mari chei pentru a avea un stil de viata sanatos", spune nutritionistul Angela Ginn.
Sfatul ei? Aloca-ti cateva minute pentru a sta jos si a te gandi la saptamana ce urmeaza. Fa-ti o lista de cumparaturi cu obiective clare. Ia in considerare proteinele de care ai nevoie in acea saptamana. De altfel, asigura-te ca lista include cereale integrale, este scazuta in grasimile produselor lactate, oua, fructe si legume. Toate acestea ar trebui sa insumeze 60% din cosul de cumparaturi.
Micul dejun
Este usor sa optezi pentru o branza sau smantana, o chifla cu cereale sau un dulce. Pentru a asigura micul dejun care de multe ori este mancat in graba, trebuie sa te asiguri ca este unul echilibrat si astfel sa iti umpli bucataria cu proteine, fibre, iaurt, fructe, oua si cereale integrale sau fulgi de ovaz. Daca sunt disponibile aceste optiuni, atunci poti uita de gogosile de pe drumul inspre munca.
Pranzul
Cel mai bun mod de a te fofila de pe listele colegilor care se ocupa de comenzile pentru pizza este sa ai pachetul de acasa. Insa, trebuie sa fie sanatos si pe placul tau.
"Nu te forta sa mananci ceva ce nu iti place", spune nutritionistul Tricia Williams.
Optiunile pentru masa de pranz sunt sandvisurile cu cereale, salata verde, rosii, mustar si curcan. Fie poti opta pentru humus, pesto sau piure de avocado. Cand vine vorba despre productie, adauga cel putin doua culori diferite pentru a spori puterea antioxidanta.
In cazul in care varianta pranzului pe fuga nu este cea ideala, poti opta pentru o supa sau ceva alimente congelate. Esential este sa pastrezi un ochi pe cantitatea de sodiu de pe ambalaj. Nu mai mult de 500 mg.
Cina
Este, de fapt, masa care permite orice ratacire. O ecuatie matematica ce tine talia sub control spune ca jumatate din farfurie ar trebui umpluta cu legume, un sfert cu proteine slabe, iar celalalt sfert cu un complex de carbohidrati ca orez brun, cartofi copti sau paste.