O problema care strica multe casnicii: sforaitul
In filme, sforaitul este amuzant. In viata reala, este un adevarat cosmar si lucrul acesta pot sa-l confirme toti cei care, noapte de noapte, sunt nevoiti sa imparta patul cu cineva care sforaie. Poate nu stiati, dar intensitatea medie a zgomotului produs de sforait este de 38 de decibeli (cam cat zgomotul produs de o autostrada foarte circulata), iar in unele cazuri atinge 60-70 de decibeli – un zgomot pe care legislatia din multe tari il poate incadra lejer la tulburarea linistii publice pe timpul noptii.
Sigur, pana la un anumit punct, sforaitul poate fi privit cu intelegere. Dar cand problema persista si noptile se transforma, una dupa alta, in nopti albe, orice urma de intelegere dispare. O noapte nedormita sau dormita prost din cauza sforaitului celuilalt inseamna:
1) oboseala
2) randament scazut a doua zi (lucru grav daca e vorba de cineva cu un job care implica multa atentie)
3) irascibilitate
Ca urmare, nu trebuie sa va mire faptul ca sforaitul constituie adesea motiv de divort. Pentru ca, oricata afectiune ar exista pentru celalalt si oricat de limpede ar fi ca nu e vina lui (in definitiv, nimeni nu vrea sa sforaie), sforaitul e imposibil de suportat si distruge viata de cuplu.
Si partea cu adevarat proasta este urmatoarea: chiar daca nu sforaiti acum, e foarte probabil sa va confruntati si dvs. cu aceasta problema, mai devreme sau mai tarziu.
Toate studiile medicale arata fara niciun dubiu ca odata cu inaintarea in varsta incidenta sforaitului creste. La varsta de 30-35 ani, circa 20% din barbati si 5% din femei sforaie in mod regulat, iar la 60 ani procentul creste la circa 60% din barbati si 40% din femei.
Ce solutii exista contra sforaitului?
Pe piata se comercializeaza diferite accesorii si dispozitive, de la simple clipsuri care se fixeaza pe nas (ele largesc caile respiratorii nazale si permit o circulatie mai facila a fluxului de aer) pana la chestii mai complicate – gen bratari care se pun la mana si emit vibratii subtile ori de cate ori sesizeaza un zgomot peste o anumita intensitate. Aceste vibratii sunt suficient de puternice incat sa il opreasca pe purtatorul bratarii din sforait, dar fara sa-l trezeasca.
Daca nu aveti insa incredere in aceste accesorii si dispozitive, puteti incerca solutii foarte la indemana si mai putin invazive:
1. Nu consumati alcool inainte de culcare;
2. Renuntati la fumat;
3. Folositi o perna inalta, astfel incat bustul sa stea putin ridicat;
4. Scapati de kilogramele in plus (obezitatea favorizeaza sforaitul);
5. Dormiti pe o parte (exista pijamale speciale, cu un fel de cocoasa care va forteaza sa va intoarceti pe o parte in timpul somnului).
Oricum, cert este ca sforaitul e o problema frecventa, de care nu prea scapa nimeni. Toti sforaim, fie ocazional (cei norocosi), fie in mod regulat. Iar in aceasta a doua categorie se inscriu si cativa “sforaitori” celebri, cum ar fi Tom Cruise, Matt Damon si Lionel Messi.
Sursa foto: www.pexels.com