O noua varianta a coronavirusului, descoperita in India, prezinta doua mutatii in genom si ar putea fi mult mai periculoasa
mutatii covid 19varianta covid 19 india
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca urmareste evolutia unei noi variante a Sars-CoV2, identificata in India. Varianta a fost descoperita in doua state indiene la finele anului trecut, iar de atunci aceasta a continuat sa se raspandeasca. "Procentul cazurilor a crescut considerabil", avertizeaza Organizatia.
Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS, a declarat ca "virusurile se modifica cu timpul, sufera mutatii iar aceasta este o varianta de interes pe care o urmarim".
Varianta din India a Sars-CoV2 starneste ingrijorari in randul expertilor medicali, pentru ca are doua mutatii in genomul sau, iar cresterea alarmanta a numarului de noi cazuri de infectare din India e pusa de unii experti pe seama acestei noi variante.
Varianta s-a raspandit, de asemenea, in mod ingrijorator si la nivel global, cu rapoarte care sugereaza ca au fost detectate cazuri si in SUA, Marea Britanie, Singapore si Australia, scrie Timesofindia.
Nu se stie inca numarul exact de persoane infectate cu aceasta varianta, insa expertii sunt de parere ca acest val pandemic puternic are la baza aceasta mutatie.
Varianta dubla mutanta a fost denumita stiintific B.1.617, care contine mutatii E484Q si L452R.
De ce e varianta mutanta mai ingrijoratoare?
"In termeni mai simpli, mutatia dubla are doi markeri diferiti ai proteinelor legate de coronavirus. Proteina spike ajuta virusul sa se ataseze de celulele umane si apoi sa invadeze organele.
Acum, variantele tulpinii modifica insasi structura proteinei spike, ceea ce o face mai eficienta in atasarea cu celulele gazda umane si inmultirea mai rapida, provocand o infectie mai infricosatoare", scrie
Timesofindia.
Potrivit expertilor, o varianta dubla mutanta este mai infectioasa
Ea nu doar ca se raspandeste mai repede si provoaca boli severe, dar pune si o mare presiune pe sistemele medicale, ceea ce vedem ca se intampla acum in multe regiuni ale lumii, inclusiv in Europa.
Chiar daca exista aceste riscuri, e indicata continuarea campaniilor de vaccinare, pentru ca serurile previn dezvoltarea unor forme severe a bolii
Totusi, oamenii de stiinta incurajeaza populatiile lumii sa se vaccineze. Chiar daca e discutabila o posibila rezistenta la vaccin, s-a demonstrat ca vaccinurile previn aparitia unor forme severe de boala, motiv pentru care sunt un instrument eficient pe care oamenii trebuie sa il foloseasca in combaterea acestei crize sanitare.
Citeste si: OMS: 1 din 4 persoane va avea deficiente de auz pana in 2050. Cum poti preveni afectiunile
Foto: freepik.com