Peste patru miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate pana in ziua de astazi la nivel mondial, ritmul de vaccinare incetinind usor in ultimele 30 de zile. In paralel cu campania de vaccinare de la nivel global, mai multe companii desfasoara studii pentru producerea unui medicament care sa trateze infectarea cu SARS-CoV-2. Desi studiile sunt de-a dreptul promitatoare in unele cazuri, specialistii sustin ca deocamdata vaccinarea reprezinta cea mai sigura solutie.
Potrivit statisticilor, patru doze din zece administrate pana acum la nivel global au fost injectate in China. Clasamentul este completat de India, cu peste 450 de milioane de doze injectate pana astazi, si Statele Unite, cu peste 340 de milioane de doze administrate. In aceste conditii, la ora actuala putem spune ca Statele Unite si Uniunea Europeana au vaccinat cu schema completa aproape jumatate din populatiile lor.
Lucrurile sunt insa mult mai complicate atunci cand vine vorba despre tarile sarace, care nu au acces inca la vaccinuri. Cele mai multe dintre aceste tari au inceput deja campania de vaccinare gratie programului COVAX, insa ritmul de vaccinare este unul foarte slab. Astfel, vaccinarea anti-COVID-19 ramane inca extrem de inegala. Concret, tarile cu venituri mari au administrat in medie 97 de doze la 100 de locuitori, in timp ce tarile cu venituri mici au injectat numai 1.6 doze la 100 de locuitori.
Compania suedeza Iconovo, specializata in inhalatoare pentru cei care sufera de astm bronsic, lucreaza la ora actuala din greu la producerea unui vaccin anti-COVID care poate fi inhalat. Specialistii chimisti Iconovo colaboreaza in aceasta misiune cu un start-up de cercetare in imunologie, ISR, care a realizat un vaccin impotriva COVID-19 compus din pulbere uscata. Spre deosebire de Pfizer, Moderna si Astra-Zeneca, care utilizeaza coduri ARN sau ADN ale proteinelor virusului, companiile suedeze folosesc direct proteine ale virusului. Pulberea creata poate rezista pana la temperaturi de 40 de grade Celsius.
Avantajele unei asemenea solutii sunt explicate chiar de directorul companiei suedeze, Johan Waborg. Acesta sustine ca inhalatorul pentru vaccinare este usor de produs si de folosit. De asemenea, costurile pentru productia unor asemenea inhalatoare nu sunt deloc mari. In plus, conditiile de pastrare ale acestor “vaccinuri” sunt mult mai simple. Studiile clinice urmeaza sa inceapa in urmatoarele doua luni, compania suedeza testand deja aceasta solutie pe variantele Beta din Africa de Sud, respectiv pe variantele Alpha din Marea Britanie.
Tot in Suedia, compania Ziccum testeaza la aceasta ora o tehnologie conceputa pentru a usca vaccinurile lichide existente pe piata, fara a le limita eficacitatea. Pudra de vaccin ar putea fi amestecata apoi cu o solutie sterila de apa inainte de imunizare si injectata in cele din urma folosind flacoane si ace. In schimb, tehnologia ar putea fi directionata si spre alte tipuri de administrare, de la spray-uri nazale si pana la pastile.
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea