O mie de triliarde de dolari un vaccin nu face
vaccin covid19tratament covid19injectii lichiditatesomaj suaimprumuturi sua
Dupa primele intepaturi ale coronavirusului in Europa si, ulterior, in SUA, economia mondiala a inceput sa se desumfle, asa ca, temandu-se de o noua criza de lichiditate, bancile centrale si autoritatile la fel de centrale au inundat economiile cu bani.
Pe masura ce valul de pandemie a ajuns sa mature toata planeta, raspunsul a fost un tsunami de lichiditati si de stimulente banesti.
Citeste si:
Cazurile de infectare cu noul coronavirus au crescut cu 231, la 15.362, din care 7.051 de vindecari si 952 de decese
Statele Unite au tratat primele efecte nocive ale pandemiei cu un plan de distribuire a peste 2.000 de miliarde de dolari pentru a ajuta oameni si firme.
Cu toate acestea, cam in fiecare zi, televiziunile americane arata cozile de masini la pachete cu mancare, oferite de organizatii caritabile sau statale.
Cel putin aparent surprinzator, portbagaje de masini deloc amarate, majoritatea aproape noi, asteapta sa fie incarcate cu alimente si alte produse de stricta necesitate.
Faptul arata, in primul rand ca, in America, fara masina nu existi si ca americanii, cu gandul la vremuri etern bune, cheltuiau cam tot ce primeau drept salarii, ba inca mai si luau multi bani cu imprumut.
Acum, realitatea este sumbra. Numai luna trecuta, in SUA, s-au desfiintat 20,5 milioane de locuri de munca, iar rata somajului a ajuns la 14,7%, de la 4,4%, in martie 2020, si numai 3,5%, in februarie 2020, potrivit datelor Departamentului Muncii.
Numarul americanilor care au depus, de la mijlocul lunii martie 2020, cereri pentru acordarea de alocatii de somaj a depasit nivelul record de 33,5 milioane, adica 22,1% din populatia apta de munca…
Si aceste cifre au fost inregistrate desi administratia americana a alocat imprumuturi de 669 miliarde de dolari pentru IMM-uri, astfel incat acestea sa poata plati salariile.
Mai mult, SUA intentioneaza sa ia cu imprumut 3 trilioane de dolari, adica 3.000 (trei mii) de miliarde de dolari, in numai trei luni pentru a plati factura dezastrului provocat de pandemie.
Spre comparatie, in 2009, in timpul crizei financiare de la vremea respectiva, SUA au fost nevoite sa ia cu imprumut numai 1,8 trilioane de dolari.
In acelasi timp, in Europa, chiar sefa Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat ca guvernele din zona euro ar putea fi nevoite sa imprumute suplimentar 1.500 miliarde de euro anul acesta, pentru a-si tine economiile pe linia de plutire, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus.
De asemenea, ministrii de Finante din zona euro au ajuns la un acord privind detaliile imprumuturilor ieftine pe care lor vor acorda statelor afectate de coronavirus.
In plina pandemie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a sarbatorit, pe 8 mai, 40 de ani de la eradicarea variolei, boala care a avut o rata a mortalitatii de aproximativ 30%, cauzand peste 300 de milioane de victime numai in secolul trecut.
Nu mai putin de 200 de ani au fost necesari pentru a scapa de nenorocirea precursoare a noului coronavirus, iar raspunsul a venit sub forma inventarii vaccinului de catre medicul britanic Edward Jenner.
Citeste si:
Klaus Iohannis, dupa intalnirea cu Isarescu: Nu putem sa vorbim de o repornire a economiei. Noi nu am oprit-o niciodata
Asadar, injectii de bani se fac cu nemiluita cam peste tot in lume, in timp ce singura injectie care ar functiona nu s-a gasit inca. Se spune ca o mie de vorbe un ban nu face. La fel, o mie de trilioane din orice valuta forte nu fac nimic fara un tratament sau vaccin.
Foto: pexels.com