Numarul de decese provocate de noul coronavirus nu este direct proportional cu standardul sistemului de sanatate din fiecare tara
Ultima editie a studiului "The Legatum Prosperity Index" dat publicitatii de Institutul britanic independent Legatum are un capitol dedicat calitatii sitemelor sanitare din cele 167 de state care au facut obiectul cercetarii. Datele din acest capitol al studiului sunt interesante in sine, dar au o si mai mare relevanta in contextul pandemiei COVID-19.
In cele 167 de tari evaluate de Institutul britanic Legatum traieste 99,4% din totalul populatiei de pe glob, iar ultima editie a studiului "The Legatum Prosperity Index" se refera la anul 2019.
Pentru a evalua sistemele sanitare din cele 167 de tari investigate, Institutul Legatum a tinut seama de trei indicatori: sanatatea fizica si mentala a populatiei fiecarei tari, calitatea infrastructurii sistemului sanitar si gradul de preocupare al fiecarei tari pentru actiunile de prevenire a bolilor.
Conform Institutului Legatum, Top 15 al tarilor cu cel mai bun sistem de ingrijire a sanatatii sunt:
Pe pozitia 15-a se gaseste Suedia, tara ai carei cetateni au a 4-a cea mai buna speranta medie de viata din lume (80,7 ani).
Confruntata cu pandemia COVID-19, Suedia nu sta, insa, prea bine: se gaseste pe locul 5 al deceselor provocate de noul coronavirus raportate la 1 milioan de locuitori: 523,71.
Pe locul 14 al tarilor cu cel mai bun sistem sanitar din lume se gaseste Malta. In aceasta tara s-au inregistrat doar 9 decese provocate de coronavirus la o populatie de 500.000 de locuitori.
Locul 13 este ocupat de Spania, tara care dedica sistemului de ingrijire a sanatatii cca 10% din PIB si este pe locul 6 in Uniunea Europeana ca numar de medici la mia de locuitori.
In ceea ce priveste numarul de decese provocate de pandemie raportate la 1 milioan de locuitori, Spania este pe pozitia a 3-a in lume, cu 606,6 persoane.
Locul 12: Germania, unde speranta medie de viata este de 81,1 ani a inregistrat, pana acum, in pandemie, 108,44 decese la 1 milioan de locuitori.
Locul 11: Israel. Aici s-au inregistrat 36,02 decese provocate de coronavirus la 1 milioan de locuitori.
Pe locul 10 in ceea ce priveste calitatea sistemului sanitar se situeaza Austria, tara care a inregsitrat, in pandemie, 79,69 decese la 1 mil. locuitori.
Locul 9: Olanda, care a inregistrat, totusi, 354,77 decese la 1 mil. locuitori.
Locul 8: Danemarca, tara care si-a reformat complet sistemul de ingrijire a sanatatii la inceputul anilor 2000, a inregistrat 104,36 decese la 1 mil. locuitori.
Locul 7: Islanda. Aici s-au inregistrat, pana acum, doar 10 decese la o populatie de 360.000 de locuitori.
Locul 6: Hong Kong. Aici s-au inregistrat, in pandemie, doar 7 decese, la o populatie de 7,5 miliaone de locuitori.
Locul 5: Norvegia, tara care aloca sanatatii cea mai mare suma de bani (raportata la numarul de locuitori) dintre toate tarile lumii.
In Norvegia s-au inregistrat 47,04 decese provocate de coronavirus la 1 mil. de locuitori.
Locul 4 in Top-ul tarilor cu cele mai bune sisteme sanitare din lume este ocupat de Coreea de Sud. Aici s-au inregistrat doar 5,46 decese la 1 mil. de locuitori.
Locul 3: Elvetia, tara unde s-au inregsitrat, totusi, 230,49 de decese provocate de coronavirus la 1 mil. de locuitori.
Locul 2: Japonia. Japonezii au cea mai mare speranta medie de viata dintre toti locuitorii planetei (83,7 ani). Aici s-au inregsitrat, in pandemie, doar 7,7 decese la 1 mil. de locuitori.
Pe primul loc in ceea ce priveste calitatea sistemului medical se situeaza, conform Institutului Legatum, Singapore, tara unde au murit 26 de oameni din pricina noului coronavirus la o populatie de 5,85 milioane de locuitori (4,4 decese la 1 mil. de locuitori).
Sursa foto: pexels.com