Numar record de pacienti internati pe sectiile ATI-COVID din Romania. Cat de aproape suntem de un colaps al sistemului medical?
atisistem medicalvalul trei
Bilantul pandemiei de coronavirus este, de doua saptamani, intr-o crestere accentuata. Numerele tot mai mari de noi cazuri raportate determina statele europene sa ia masuri in fata a ceea ce pare a fi al treilea val pandemic.
Acum avem mai multe decese decat aveam anul trecut, a anuntat, joi, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Europa, Hans Kluge. Mor 20.000 de europeni pe saptamana, din cauza infectiei cu noul tip de coronavirus, a subliniat oficialul, care semnaleaza un fenomen pe care il considera nepotrivit. Respectiv 21 de tari au inceput sa relaxeze restrictiile, punandu-si speranta in vaccin ca va rezolva situatia.
Kluge atrage atentia ca e o strategie eronata, pentru ca "astfel de presupuneri sunt prea devreme pentru a fi facute".
"Sa nu existe nicio indoiala in acest sens, vaccinarea in sine - in special avand in vedere adoptarea variata din tari - nu inlocuieste masurile sociale si de sanatate publica”, a spus Kluge.
Totusi, usor, usor, restrictiile isi fac resimtite prezenta. Doar in ultimele doua zile, Bulgaria a inchis scolile, Parisul si alte 15 reguiuni din Franta intra in carantina.
Sistemul medical - in fata celui de-al treilea val
Cresteri ale numarului de noi cazuri se inregistreaza si in Romania. Pandemia pare sa fi revenit in forta in Europa, iar sistemul medical e din nou in prima linie. Mai exact, vorbim despre sectiile ATI.
In Paris, de exemplu, s-a luat decizia carantinarii orasului din cauza celor 1.200 de pacienti internati in ATI. Oficialii francezi se tem ca sistemul medical ar putea intra in colaps.
Numar record de pacienti internati pe sectiile ATI-COVID in Romania
Nici la noi lucrurile nu stau bine. Am ajuns la cel mai mare numar de pacienti infectati cu noul coronavirus la ATI de la debutul pandemiei. Vineri a fost raportat cel mai mare numar de pacienti internati la ATI de la debutul pandemiei in Romania, respectiv 1.313.
Premierul a solicitat inspectii in toate spitalele din tara pentru a primi o evidenta clara si actualizata a situatiei din spitale, a nivelului la care se situeaza acum sistemul medical in fata celui de-al treilea val pandemic.
Premierul cere suplimentarea de urgenta a locurilor de la ATI
Florin Citu vrea sa afle cate paturi sunt acum ocupate la ATI, cate sunt libere si cere suplimentarea locurilor in regim de urgenta, pana la 1.600.
Premierul a anuntat ca in acest weekend va avea intalniri cu experti, pentru a evalua situatia si sa vedem exact elementele care pot fi adaugate in perioada urmatoare.
E posibil sa avem 1600 de paturi la ATI?
Desi nimeni nu garanteaza ca 1600 de paturi dotate pe sectiile de anestezie si terapie intensiva care sa gazduiasca pacientii cu Covid-19 sunt suficiente, e important macar sa le avem.
In acest sens, ministrul Sanatatii a fost intrebat daca putem atinge o astfel de capacitate. El a spus ca, prin suplimentarile care vor fi facute in perioada urmatoare, ne indreptam catre acest numar.
Vlad Voiculescu promite, pe termen scurt, suplimentarea locurilor la ATI cu 190, iar Bucurestiul ar urma sa primeasca 40 de paturi in plus.
Citeste si: Dragi medici, e tarziu pentru demisii
Foto: freepik.com