Nu vom putea trai vieti fara restrictii pana cand nu va exista vaccinare anti-Covid in masa
restrictiipandemiecovid 19vaccin anticoronavirusvaccincampanie de vaccinare
Intr-un interviu acordat pe 1 decembrie, Philip R. Lane, membru al Comitetului executiv al BCE, a declarat clar si raspicat ca nu vom putea reveni la viata de dinainte de pandemie, fara restrictii, pana cand vaccinul anti-coronavirus nu va fi administrat in masa.
Se prefigureaza tot mai concret aparitia foarte curand pe piata a mai multor variante de vaccinuri eficiente impotriva infectiei cu noul coronavirus.
Desi aceasta informatie reprezinta o raza de speranta pentru toata populatia globului, atat din punct de vedere medical, cat si economic sau social, aparitia unui vaccin nu inseamna ca pandemia va lua sfarsit. Desi multi se feresc sa o spuna concret, lucrurile nu sunt nici pe departe atat de simple. A fi optimisti nu ar trebui sa ne permita sa fim si nerealisti!
Specialistii estimeaza ca e nevoie de o rata de imunizare de cel putin 60-70% pentru ca vaccinul impotriva noului coronavirus sa puna capat pandemiei.
Or, pentru a ajunge la acest nivel de imunizare, e nevoie de timp, de logistica, de resurse financiare, umane, materiale, dar mai ales de acceptul populatiei. De asemenea, e nevoie de o strategie globala, care sa asigure acces egal tuturor statelor la sansa de a se imuniza, fiindca o imunizare inegal raspandita pe Glob ar favoriza aparitia sau mentinerea de noi focare de coronavirus.
In aceste conditii, 2021 se anunta un an plin de provocari pentru autoritatile din intreaga lume. Nu doar ca vor trebui in continuare sa mentine restrictiile, dar vor trebui, simultan, sa se organizeze si sa conduca campanii de informare, dar si de vaccinare a populatiei, castigand in acelasi timp rabdarea si increderea oamenilor pentru inca o perioada de timp.
Probabil atitudinea cea mai corecta in fata informatiei ca va a aparea un vaccin sau ca a aparut deja unul este sa constientizam ca adevarata batalie cu pandemia abia acum incepe. Depinde de fiecare cetatean in parte daca aceste campanii de vaccinare vor avea succes sau vor fi un fiasco, fiindca, spre exemplu, daca populatia va refuza sa se imunizeze, aparitia unui vaccin eficient e absolut inutila. Astfel, in timp ce cetatenii ar trebui sa fie constienti de rolul pe care il joaca in anihilarea acestei pandemii, autoritatile ar trebui sa fie transparente si sa comunice eficient si sa combata stirile false si dezinformarea cu privire la vaccinare.