Nu este epidemie de gripa, dar numarul imbolnavirilor ar putea creste dupa inceperea scolii
gripa romaniaepidemie gripadecese gripa
In prima saptamana din 2019, morbiditatea prin infectii respiratorii acute a fost mai crescuta comparativ cu cea din saptamana precedenta, dar s-a incadrat in intervalul asteptat, conform unei informari trimise Ministerului Sanatatii de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 52.991, cu 9,1% mai mare comparativ cu cel din aceeasi saptamana din sezonul precedent (48.546) si cu 32,5% comparativ cu cel din saptamana anterioara (39.978), cresterea fiind cauzata, in parte, si de datele subraportate din saptamana anterioara ca urmare a zilelor libere legale din perioada sarbatorilor.
"In acest moment, nu se pune problema unei epidemii de gripa. Este vorba despre o circulatie mai intensa a virusului gripal", a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.
De la debutul acestui sezon, au fost inregistrate 5 decese confirmate cu virus gripal. Ministrul a declarat ca exista o ingrijorare privind decesul unor persoane tinere fara antecedente de sanatate, dar si nevaccinate.
In acest context, Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si recomanda populatiei sa se vaccineze.
Pana pe 6 ianuarie 2019, au fost vaccinate antigripal 1.203.057 de persoane din grupele la risc, cu vaccin asigurat gratuit de Ministerul Sanatatii, in cadrul campaniei de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire.
Anul acesta, ministerul a cumparat 1.300.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare antigripala.
Institutia atrage atentia ca, odata cu inceperea cursurilor in unitatile de invatamant, numarul cazurilor de imbolnavire ar putea creste.
O importanta majora o reprezinta triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati.
De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos - alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.
Potrivit ministerului, medicatia antigripala (antivirala) se administreaza la indicatia medicului.