Nu am scapat de Delta, ca am dat din nou de Beta. Aceasta mutatie a SARS-CoV-2 poate pacali vaccinurile
variante covidtulpini sarscov2tulpina deltaeficienta vaccinuri
Facut in laborator sau de mama-natura, cert este ca SARS-CoV-2 are o capacitate uriasa de a se reinventa si de a aparea sub forma tot mai multor tulpini. Una dintre acestea este Beta. Desi se vorbeste tot mai mult ca varianta Delta a noului coronavirus tinde sa devina dominanta, se pare ca Beta este mai rea intrucat poate evita raspunsul imunitar dat de vaccinuri.
Profesorul John Edmunds de la London School of
Hygiene and Tropical Medicine, consilier al autoritatilor britanice pe teme legate de pandemie, a declarat, pentru The Guardian, ca guvernul este indreptatit sa fie ingrijorat.
Varianta Beta a fost identificata in cel putin 20 de tari si potrivit autoritatilor britanice, se raspandeste foarte puternic in Franta. De aceea, Guvernul Marii Britanii a anuntat ca toate persoanele care se intorc din Franta trebuie sa intre in autoizolare, chiar daca sunt complet vaccinate.
Gabriel Attal purtatorul de cuvant al guvernului francez, a declarat ca Franta a intrat in al patrulea val al pandemiei si are in plan introducerea unui permis de sanatate intr-o gama larga de locatii precum restaurante sau cinematografe si vaccinarea obligatorie pentru personalul din domeniul sanatatii.
"Varianta Beta a ramas o amenintare si este probabil mai putin infectioasa decat Delta care se raspandeste aici, in Marea Britanie, acum. Beta are avantajul ca e capabila sa scape de raspunsul imun intr-o masura mai mare.
Dintre variantele care exista si care sunt cunoscute, aceasta a fost mereu o amenintare pentru noi. Exista dovezi solide din Africa de Sud ca varianta Beta poate sa evite raspunsul imun generat de vaccinul AstraZeneca mult mai bine", a declarat John Edmunds, potrivit Stirilor ProTv, care citeaza The Guardian.
O alta veste proasta care vine din Marea Britanie este ca 60% dintre persoanele internate in spitale cu diagnosticul COVID-19 au fost vaccinate cu doua doze impotriva coronavirusului.
Anuntul ingrijorator a fost facut de Patrick Vallance, consilierul stiintific principal al autoritatilor din Marea Britanie.
Cu toate acestea, incepand de ieri, cele mai multe dintre restrictiile impuse din cauza pandemiei au fost ridicate in Regatul Unit, drept pentru care 19 iulie a fost supranumita Ziua libertatii.