Mituri Demontate Ep. 5: Mancarea fara grasimi, un adevarat pericol pentru sanatate
zaharobezitategrasimidiabetmituri demontate
Suntem constienti de faptul ca lumea civilizata din ziua de azi este ingrijorata de luarea in greutate si obsedata de a atinge “greutatea potrivita†sau de a avea un “corp de fotomodelâ€. Din acest motiv apeleaza la tot felul de metode pentru a-si atinge obiectivul. Si aceste paradigme s-au propagat din cauza unui marketing toxic si a unei incorecte informari si educatii stiintifice reale. Mai multe in episodul de azi din Mituri Demontate, in care vom discuta despre calorii, alimentatie si paradigme gresite. Cu toate sursele pe masa!
Alimentele fara grasimi nu ajuta sa slabiti, dimpotriva
Lumea crede ca atunci cand consuma grasimi, acestea ajung in corp si se depun, devenind astfel grasi. Complet fals! Aceasta idee a fost propagata din cauza unui studiu stiintific eronat si al unei campanii de marketing daunatoare.
Adevarul este ca grasimea este unul dintre cei mai importanti si mai vechi nutrienti ai oamenilor.
Paradigma conform careia veti pierde din greutate daca eliminati grasimile a pornit in anul 1959, de la o campanie de marketing a marilor companii din industria zaharului.
Pe la jumatatea secolului XX, doctorii au inceput sa observe o crestere in randul cazurilor de boli cardiovasculare, mult mai rare inainte.
Dar dupa ce presedintele Eisenhower a suferit un atac de cord, societatea americana a inceput sa caute explicatiile pentru acest fenomen. La urma urmei, infractul presedintelui e o chestiune extrem de serioasa.
Cercetatorul si medicul Ancel Keys este cel care, printr-un “studiu”, a ajuns la concluzia ca grasimile sunt cauza accidentelor cardiovasculare. Iar lumea i-a acordat atat de multa atentie incat in anul 1961
a ocupat chiar coperta revistei Time.
Asta a fost din cauza ca Ancel si-a publicat datele in mod selectiv pentru a convinge oamenii ca grasimile sunt ceva extrem de daunator.
Nimeni nu a pus la indoiala rezultatele cercetarii lui Keys si lumea a crezut orbeste toate afirmatiile pe care le-a facut. Cu exceptia unui om.
Citeste si:
De ce nu putem fi Charlie?
Si acel om a fost John Yudkin
Un om de stiinta mai putin popular care a incercat sa ne avertizeze pe toti cu privire la efectele extrem de nocive ale zaharului asupra organismului uman.
Yudkin a realizat si el un studiu in care a preferat, spre deosebire de Ancel Keys, sa publice rezultatele care au iesit in urma experimentelor. Astfel, a ajuns la concluzia ca atunci cand ingeram mai mult zahar decat poate ficatul nostru sa proceseze, excesul se transforma in grasime, acesta fiind adevaratul pericol asupra sanatatii noastre.
Keys l-a contrazis public pe Yudkin, atacandu-i rezultatele cercetarii si ridiculizandu-l, castigand astfel opinia publica (si) datorita unui sprijin generos a celor din industria zaharului, care s-au simtit amenintati de cercetarea lui Yudkin.
In anii 1960, mai multi giganti ai industriei dulciurilor au inceput sa cumpere oameni de stiinta pentru a publica studii eronate cu scopul a muta vina problemelor de sanatate de la zahar, asupra grasimilor.
Iar in anii 70, cand John Yudkin a inceput sa publice din ce in ce mai des studii cu privire pe acest subiect, mai multi dintre membrii comunitatii stiintifice l-au atacat public si
au numit cercetarea lui drept “Science-Fiction”.
Conform studiului, cresterea consumului de zahar poate fi corelat cu obezitatea si inmultirea cazurilor de infarct.
Din pacate, Yudkin a avut dreptate, iar in ziua de azi este destul de cunoscut faptul ca excesul de zahar ne pune in pericol sanatatea, exact in modul pe care “anonimul” om de stiinta l-a prezentat.
Mai mult, in ultimii ani, mai multe studii ale cercetatorilor britanici si americani au scos la iveala faptul ca zaharul da o dependenta
cel putin la fel de mare precum cocaina.
Industria zaharului, oamenii de stiinta cumparati si Ancel Keys au atacat ideile lui Yudkin atat de aprig incat, in momentul in care s-a retras din activitate, opinia publica era convinsa de faptul ca grasimile cauzeaza problemele de sanatate, iar John Yudkin a sfarsit in anonimat.
Alimentele fara grasimi, cauza obezitatii
Industria zaharului nu s-a oprit la eliminarea lui Yudkin. Au petrecut multi ani propagand reclame pline cu
oameni de stiinta pro-zahararuri.
Toata aceasta campanie a dus la o adevarata manie a mancarurilor fara grasimi, care a inceput in anii 1980 si a devenit astfel o industrie de 32 de miliarde de dolari pe an.
Astfel, s-a dat startul campaniilor de marketing ce au dus la crearea de spoturi publicitare eronate in care ni se spune ca putem manca oricate dulciuri “low-fat” dorim, fara sa ne ingrasam. Astfel, in ciuda consumului de alimente degresate, cazurile de obezitate au atins cote alarmante in tarile civilizate precum SUA, Anglia, Franta, Germania, etc.
Cand grasimea este eliminata, mancarea capata un gust neplacut
Motiv pentru care producatorii adauga un ingredient, si anume zahar. Zahar, umplut cu zahar, acoperit cu zahar si cu extra zahar.Cantitatile de zaharuri folosite pentru a face mancarea fara grasimi placuta la gust si, deci, atractiva, pun intr-un real pericol sanatatea si viata dumneavoastra si a celorlalti consumatori.
Concluzia este ca industria dulciurilor a mituit oamenii de stiinta si a finantat campanii de marketing impotriva grasimilor pentru a vinde produse de tip low-fat, care cauzeaza obezitate si boli cardiovasculare, facand oamenii mai grasi si mai nesanatosi.
Citeste si:
Oportunitate de business in Romania: Franciza Murfatlar revine pe piata
Sursa foto: pexeles.com