Ministerul Sanatatii vrea sa suspende distributia in afara Romaniei a unor citostatice si imunosupresoare vitale
citostatice romaniaimunosupresoare romaniasuspendare citostaticesuspendare imunosupresoare
Ministerul Sanatatii va pune in dezbatere publica, pe pagina web www.ms.ro, la sectiunea Transparenta Decizionala, proiectul de Ordin pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile internationale si codurile anatomice-terapeutice-chimice corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate si a unei masuri pentru asigurarea acestora pe piata din Romania.
Documentul reglementeaza masura de suspendare pana la 31 martie 2020, a distributiei in afara teritoriului Romaniei pentru un numar limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionare.
Este vorba de 172 Denumiri Comune Internationale (DCI-uri) si coduri anatomice-teraputice-chimice (125 citostatice si 47 de imunosupresoare) corespunzatoare mai multor medicamente citostatice si imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacientilor cu afectiuni oncologice si a celor transpalntati.
Decizia Ministerului Sanatatii a fost luata in urma notificarii venite din partea specialistilor din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului, institutia cu atributii in monitorizarea si supravegherea pietei medicamentului, care au primit o serie de sesizari din partea pacientilor si specialistilor privind lipsa acestor medicamente necesare tratamentului pacientilor cu cancer sau a celor care au facut un transpalnt.
"Ca ministru nu pot sa ignor aceste semnale si trebuie sa folosesc toate parghiile pe care le am. Este un Ordin vital, daca putem sa il numim asa pentru a putea regla piata si reface stocurile de medicamente vitale necesare pacientilor nostri cu afectiuni cronice.
Nu putem sa mai stam sa ne uitam cum pacientii sunt lipsiti de aceste medicamente si sunt trimisi in strainatate sa le cumpere la pret dublu sau triplu. In aceasta perioada, am semnat 12 autoritati pentru nevoi speciale pentru alte DCI-uri care in prezent lipsesc, dar nu putem face din asta o practica. Pentru a pune in aplicare acest Ordin vom respecta toti pasii si procedurile interne si internationale si vom notifica Comisia Europeana si vom argumenta", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
Conform legislatiei in vigoare, Detinatorii de Autorizatii de Punere pe Piata (APP-uri), dar si distribuitorii si furnizorii lor au obligatia publica de a asigura cu prioritate nevoile pacientilor interni.