Ministerul Sanatatii vrea sa aduca in Romania 34 de medicamente oncologice care lipsesc
ministerul sanatatiimedicamenteoncologicecitostatice
Ministerul Sanatatii va incheia un protocol de colaborare cu Antibiotice Iasi si cu Unifarm pentru achizitia a 34 de medicamente oncologice care nu se gasesc pe piata romaneasca, astfel incat sa poata fi eliminate disfunctionalitatile in tratamentul pacientilor cu cancer.
Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a discutat cu reprezentantii celor doua societati despre achizitia medicamentelor oncologice care nu se gasesc pe piata romaneasca. El a declarat ca Ministerul va solicita unitatilor sanitare din toata tara sa transmita necesarul pentru un an de medicamente oncologice ieftine, care nu se gasesc pe piata.
Ministerul face necesarul de medicamente
"Astazi (joi, n.r.) vom transmite catre unitatile sanitare din toata tara o adresa prin care le solicitam sa ne comunice in cel mai scurt timp necesarul pentru un an de medicamente oncologice ieftine, cele pe care nu le gasesc pe piata romaneasca. In baza acestor raportari, cele doua societati vor demara procedura de achizitie pentru nevoi speciale. Medicamentele vor fi livrate catre spitale in baza unor contracte ferme cost-volum incheiate intre societatile comerciale si unitatile sanitare", a spus ministrul Ritli Ladislau.
Ministerul Sanatatii a identificat 34 de medicamente care fac parte din protocoalele terapeutice, in special cele oncologice, dar care au un pret foarte mic si nu prezinta interes comercial din partea furnizorilor, creand difunctionalitati in asigurarea schemelor de tratament.
Contracte ferme cu producatorii unici
In ultima luna, tot mai multi bolnavi dar si medici au reclamat lispa unor medicamente citostatice ieftine necesare in tratamentul diferitelor forme de cancer. Atat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cat si Ministerul Sanatatii au promis ca vor cauta solutii pentru achizitia produselor oncologice ieftine.
Printre masurile anuntate se numara contracte ferme cost-volum cu producatorii unici si implicarea Unifarm in achizitia medicamentelor oncologice ieftine pe care companiile nu vor sa le mai importe.
In urma problemelor aparute in aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacientilor oncologici, premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut, in 23 februarie, Ministerului Sanatatii sa ii prezinte o analiza privind constituirea unei rezerve nationale care sa includa toate medicamentele pentru situatii de urgenta
750.000 de lei deblocati din Fondul de Rezerva
Guvernul a alocat, din Fondul de Rezerva, o suma totala de 750.000 de lei pentru achizitionarea in regim de urgenta a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacientilor oncologici.
Medicamentele morfinice vor fi si in continuare la dispozitia medicilor si pacientilor, desi au existat unele discontinuitati in aprovizionare, dupa ce la sfarsitul anului trecut Mundipharma a decis restrangerea activitatii de reprezentare directa in Romania, au spus reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Potrivit ARPIM, decizia Mundipharma s-a bazat pe inasprirea considerabila a conditiilor de desfasurare a activitatii pe piata farmaceutica romaneasca, pe cresterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum si pe cresterea nesustenabila a nivelului de taxare.
mediafax.ro