Ministerul Sanatatii lanseaza noi achizitii centralizate pentru medicamente necesare pacientilor cu tuberculoza
tratament tuberculozaachizitii medicamente tuberculozatratament tuberculoza
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a aprobat inceperea unei noi proceduri de achizitie publica centralizata pentru cumpararea a 26 de medicamente necesare pacientilor cu tuberculoza.
Procedura de achizitie centralizata se va finaliza cu incheierea acordurilor-cadru, pe o perioada de 4 ani, intre Ministerul Sanatatii si operatorii economici declarati castigatori in urma achizitiei publice.
Ulterior, contractele subsecvente ale acestora vor fi incheiate intre unitatile sanitare care implementeaza Programul National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei si operatorii declarati castigatori.
Valoarea totala a achizitiei este cuprinsa intre 157.750.446 de lei si 207.142.871 de lei. Fondurile necesare pentru incheierea contractelor subsecvente sunt asigurate din bugetul Ministerului Sanatatii, prin bugetul Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei.
"Sistemul de achizitii publice centralizate pe care l-am lansat in primul meu mandat, in 2016, ajuta la o crestere a transparentizarii procesului de achizitii de medicamente esentiale si la realizarea de economii la bugetul de stat. inainte, fiecare spital facea achizitii in baza unor estimari proprii, ceea ce lasa loc pentru achizitii directe prin contracte special facute pentru cantitati mici si, totodata, existau mari diferente de pret pentru acelasi medicament intre diferite spitale.
Odata cu implementarea sistemului de achizitie publica centralizata, acestea se fac de catre Ministerul Sanatatii, in mod transparent, prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice - SEAP.
In urma licitatiei se realizeaza un contract-cadru si un clasament al furnizorilor in functie de conditiile pe care le ofera, iar spitalele fac contracte subsecvente si achizitioneaza medicamentele de la furnizorul care are cea mai buna oferta si care-l poate livra.
Prin acest sistem, numai pentru medicamentele antiretrovirale si antituberculoase, s-au facut economii la bugetul de stat deja de peste 30 de milioane de euro. Alte economii, de peste 28 de milioane de euro, s-au facut prin acelasi sistem la achizitionarea de antibiotice", a declarat Vlad Voiculescu.