Ministerul Sanatatii a cumparat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal si incepe campania de vaccinare gratuita
campanie vaccinarevaccinare gripavaccin gripadoze vaccin gripa
Ministerul Sanatatii a anuntat ca incepe campania de vaccinare antigripala gratuita, din sezonul epidemic 2019-2020. Anul acesta, institutia a cumparat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai multe fata de anul trecut, astfel incat sa se asigure vaccinarea unui numar cat mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de imbolnavire.
Ca in fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si unitatile sanitare cu paturi si vizeaza reducerea cat mai mare a numarului de imbolnaviri prin gripa de sezon.
Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, persoane cu varsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerului Sanatatii si recomandarilor OMS si ECDC.
Primele 50.000 de doze de vaccin au ajuns in teritoriu si sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical. Din a doua parte a lunii octombrie, vor fi distribuite si celelalte doze de vaccin, astfel incat sa inceapa si vaccinarea in cadrul cabinetelor medicilor de familie.
"In ultimii doi ani, am facut pasi importanti pentru imbunatatirea activitatii de vaccinare. Campaniile de vaccinare si informare door-to door pentru vaccinarea antirujeola au dus la cresterea numarului de copii vaccinati in zonele defavorizate unde s-au derulat.
Anul acesta, primim finantare europeana pentru implementarea mai multor masuri care vizeaza cresterea gradului de vaccinare in Romania. Iar in aceasta toamna incepem mai repede vaccinarea antigripala a personalului medical, cea mai expusa categorie de persoane la imbolnavire", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa.