Miere Manuka si laptisor de matca - cele mai apreciate produse apicole
laptisor de matcamiere de manuka
Produsele apicole au fost descoperite si folosite inca din Antichitate, fie ca vorbim de mierea obisnuita, fie ca ne referim la alte produse precum laptisorul de matca, propolisul sau chiar ceara de albine.
Intre acestea, doua produse se remarca in mod deosebit prin propietatile lor uimitoare, si anume Mierea de Manuka si laptisorul de matca.
Ambele se pot utiliza atat extern, sub forma de unguente, cat si intern, prin ingerare, in stare pura.
Mierea de Manuka este un tip de miere produs intr-o anumita zona din Noua Zeelanda, din florile unui arbore numit Manuka. Dincolo de coloritul usor mai pronuntat, mai caramelizat, precum si de un gust mai intens si mai amarui, acest tip de miere se deosebeste de orice alt sortiment prin compozitia sa chimica, ce ii confera proprietati medicinale deosebite.
Uimitoarea Miere Manuka, in functie de compozitie, poate fi incadrata in mai multe categorii de calitate. Cea cu indice UMF 10+ (Unique Manuka Factor) este cea mai buna, fiind recomandata:
-
Intern: pentru afectiuni gastrointestinale, infectii cu diferite tipuri de bacterii, inclusiv dintre cele mai puternice si rezistente la antibiotice, pentru diminuarea inflamatiei din organism, ce produce diverse probleme, dar si pentru scaderea colesterolului. In plus, poate fi utilizata pentru a trata diverse infectii in zona urechilor, a ochilor sau a aparatului respirator.
-
Extern: mierea este un antibiotic natural foarte bun si puternic, fiind utilizat pentru a curata diverse rani si a impiedica infectarea lor, pentru tratarea arsurilor, edemelor, eczemelor si iritatiilor.
Laptisorul de matca este tot un produs al albinelor, insa acesta este mai comun si mai usor de procurat. Beneficiile asociate consumului acestui „nectar al zeilor” cum era numit in Egiptul antic se cunosc pe intregul glob, fiind unul dintre produsele naturale cele mai apreciate.
Laptisorul de matca este bogat in minerale (potasiu, calciu, fier, siliciu, magneziu, fosfor) si oligominerale, in vitamine (A, C, D, E, si complexul B - B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12), aminoacizi si colagen, fiind ideal pentru utilizarea in tratamentele cosmetice, dar si in afectiuni ale sistemului digestiv, avand efecte si asupra sistemului imunitar, asupra memoriei si starii generale de sanatate. Este recomandat si pentru afectiuni ale aparatului reproducator, precum si in lupta cu oboseala si stresul.
Laptisorul este folosit in cosmetica inca de la inceput, in prezent fiind o componenta de baza in tratamentele impotriva ridurilor si a semnelor de imbatranire, in special datorita proprietatilor sale antioxidante si a concentratiei de colagen. El ajuta la refacerea pielii, conferindu-i un aspect sanatos, avand un efect antibacterian si regenerant.