De cele mai multe ori, crampele musculare sunt determinate de deshidratare, frecventa in randul populatiei generale si cu atat mai des intalnita la persoanele care fac sport. Recomandarea generala este ca un adult sa consume minimum 2 litri de lichide in fiecare zi, dar aceasta cantitate depinde de masa corporala, de temperatura din mediul ambient, de nivelul de efort fizic si de alti factori, adesea ignorati.
Deshidratarea este insotita de dezechilibre electrolitice, care afecteaza modul de transmitere a influxului nervos si determina contracturi musculare intense si dureroase. Ai grija sa te hidratezi adecvat, in special in zilele calduroase sau cand faci mult efort.
Suplimentele de magneziu sunt una dintre cele mai simple si mai la indemana modalitati de a tine sub control functia musculara. Desi magneziul se gaseste in cantitati respectabile in alimentele pe care le consumam in mod obisnuit, specialistii au demonstrat ca deficitul temporar al acestui mineral este frecvent.
Discuta cu medicul, cu farmacistul sau cu nutritionistul si cere recomandari despre necesitatea administrarii unui supliment de magneziu de tipul Beres Magneziu sau a unui complex de vitamine si minerale, in functie de starea ta generala de sanatate.
O incalzire adecvata inainte de antrenament si o perioada de racire la finalul activitatii fizice pot preveni aparitia crampelor musculare. In timpul incalzirii, fluxul de sange catre muschi creste, pregatindu-i pentru efort. De asemenea, articulatiile au sansa de a se mobiliza si lubrifia, pentru a sustine miscari din ce in ce mai ample.
La finalul antrenamentului, fa exercitii de stretching pentru a ajuta la relaxarea muschilor si pentru a preveni aparitia crampelor musculare.
Orice persoana care isi doreste sa revina in forma cat mai repede sau sa obtina rezultate spectaculoase intr-o perioada redusa de timp este tentata sa se supraantreneze. Atunci cand iti fortezi limitele, fie prin prelungirea excesiva a sesiunilor de antrenament, intensificarea efortului fizic dincolo de anumite limite sau cresterea frecventei antrenamentelor contrar recomandarilor antrenorului, risti aparitia unor probleme de tipul crampelor musculare.
Discuta cu antrenorul si planifica-ti antrenamentele conform recomandarilor acestuia, crescand treptat intensitatea exercitiilor si acordandu-ti timp suficient pentru recuperare, intre sesiuni.
Respiratia corecta este esentiala in timpul exercitiului fizic, contribuind la oxigenarea corecta a creierului si a musculaturii. Respiratia incorecta, pe de alta parte, nu permite un nivel de oxigenare similar, rezultatul fiind aparitia crampelor musculare.
Invata sa respiri corect si sa iti sincronizezi respiratia cu exercitiile pe care le efectuezi. Cere-i ajutorul antrenorului, in cazul in care ai nelamuriri. Nu uita ca o respiratie controlata este utila in cresterea performantei fizice si a fortei musculare.
Daca iti doresti sa ai rezultate fizice optime si sa te bucuri de antrenamente pline de energie, fii atent la alimentatie. O dieta echilibrata si bogata in nutrienti esentiali este indispensabila pentru sanatatea musculaturii. Alimentele bogate in potasiu, calciu si magneziu contribuie la sustinerea scheletului si a musculaturii.
De asemenea, odihna adecvata este importanta pentru recuperarea intregului organism, pentru refacerea rezervelor de energie si pentru a elimina stresul acumulat. Acorda atentia cuvenita odihnei si asigura-te ca dormi minimum 7-8 ore in fiecare noapte.
Crampele musculare sunt dureroase si pot afecta in mod negativ sesiunile de antrenament. Din fericire, ele pot fi prevenite prin masuri simple: nutritie si hidratare adecvata, un protocol de antrenament bine gestionat si odihna adecvata. Nu elimina sportul din viata ta, ci practica-l intelept!
Sursa foto: ShutterstockUltimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!