Inteligenta artificiala nu mai reprezinta in ziua de astazi o tehnologie care apartine in mod exclusiv viitorului, aceasta fiind deja prezenta in multe aspecte ale vietii noastre de zi cu zi. Se vorbeste de ceva ani deja despre utilizarea inteligentei artificiale in domeniul medical, primele tentative in aceasta directie oferind speranta pentru dezvoltarea si avansarea tratamentelor. Potrivit specialistilor, inteligenta artificiala va reusi in urmatorii ani sa schimbe complet o serie intreaga de domenii medicale, avand capacitatea de a revolutiona medicina.
Afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces precoce la nivel global, potrivit statisticilor. Din pacate, Romania ocupa la aceasta ora unul dintre locurile fruntase in topul tarilor cu decese provocate de bolile cardiovasculare. Potrivit datelor Societatii Romane de Cardiologie, in jur de 60% dintre decesele din tara noastra sunt cauzate de afectiuni cardiovasculare. In plus, din ce in ce mai multi tineri se confrunta cu probleme cardiace, precum infarctul de miocard acut.
Ultimele cercetari stiintifice au aratat recent ca o simpla scanare oculara ar putea identifica pacientii care prezinta un risc crescut de probleme cardiovasculare. Un diagnostic timpuriu intr-o asemenea problema s-ar putea dovedi extrem de util, medicii castigand timp pretios pentru a face mai multe in incercarea de a preveni aceste afectiuni. Potrivit specialistilor, asemenea scanari oculare sunt rapide, non-invazive si de incredere.
In spatele acestei abordari inovative se gaseste un algoritm de deep learning - un tip de metoda de invatare a inteligentei artificiale bazata pe retele neuronale. Algoritmul in cauza poate fi antrenat pe seturi mari de date pentru a identifica modele specifice. In acest caz, oamenii de stiinta au invatat algoritmul sa identifice mici modificari ale vaselor de sange din retina pentru a descoperi daca persoana in cauza prezinta un risc crescut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.
Potrivit ultimelor analize realizate in cadrul Universitatii din Leeds, Marea Britanie, algoritmul despre care pomeneam in randurile anterioare a fost capabil sa prezica riscul unui viitor infarct miocardic in urmatoarele 12 luni cu o precizie de aproximativ 70%.
Nu este pentru prima data cand se vorbeste despre legatura dintre ochii unui om si sansele acestuia de a dezvolta afectiuni cardiovasculare. Potrivit cercetatorilor din cadrul UC San Diego Health, un numar mare de leziuni perivasculare ischemice retiniene (RIPL) avertizeaza asupra unui risc crescut de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare.
Citeste si: Motivul pentru care NU trebuie sa tii telefonul in buzunar: ce se intampla, de fapt
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!