Medicii de familie pot prescrie antivirale. Ministerul Sanatatii a actualizat protocolul de tratament pentru SARS-CoV-2
protocol tratament covidtratament covidrecuperare covidmedicamente covid
Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a aprobat ordinul care actualizeaza protocolul medical de tratament pentru pacientii infectati cu SARS-CoV-2 in conformitate cu cele mai noi studii medicale si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor.
Astfel, a fost adaptat tratamentul pacientilor infectati cu SARS-CoV-2 in acord cu ultimele consideratii legate de medicatia antivirala.
Citeste si:
Romania a primit pana acum 560.400 doze de vaccin Moderna
Totodata, a fost introdus un capitol nou cu recomandari pentru medicii de familie care trateaza la domiciliu pacientii infectati.
Potrivit noului protocol, medicii de familie sunt autorizati sa prescrie pacientilor cu forme usoare si medii de COVID-19 Favipiravir, antivira care, pana acum putea fi prescris numai de catre medicii specialisti din spitale.
Totodata, medicamentul Plaquenil a fost scos din noul protocol, iar tratamentul cu Ivermectina nu este recomandat.
Cele doua protocoale de tratament au fost elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii.
Ordinele ministrului Sanatatii care contin noile prevederi medicale au fost publicate in Monitorul Oficial.
Protocol de recuperare post-COVID-19
Ministrul a semnat si Ordinul pentru aprobarea Protocolului de medicina fizica si de reabilitare post-COVID-19. Protocolul are ca scop ameliorarea starii fizice a pacientilor care au fost infectati cu SARS-CoV-2 si cresterea capacitatii acestora de a se intoarce la o viata de calitate.
"Era necesar un astfel de protocol pentru evaluarea si pentru managementul terapeutic privind dizabilitatile complexe rezultate in urma infectiei cu SARS-CoV-2.
Pacientii care au trecut prin boala, in special cei cu forme severe, trebuie sa beneficieze de servicii medicale de recuperare.
COVID-19 este o boala cu afectare multipla de organe si care poate lasa sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice.
Efectele bolii se pot intinde pe perioade variabile de timp, afectand calitatea vietii pacientilor. Continuarea reabilitarii medicale a acestora va permite monitorizarea atenta, refacerea functionalitatii si a capacitatii de munca si va scurta timpul de intoarcere la o viata normala", a declarat ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila.