Anul 2021 marcheaza implinirea a 100 de ani de la descoperirea insulinei, fara doar si poate una dintre cele mai mari realizari medicale din toate timpurile. Inca de la descoperirea sa si pana in ziua de astazi, insula salveaza milioane de vieti in toate colturile lumii. Pana ca insulina sa fie descoperita in urma cu un secol, diabetul era in marea majoritate a cazurilor o boala fatala.
Desi a fost descoperita in urma cu un secol, accesul la insulina si la materialele si tehnologiile asociate acesteia ramane inca extrem de dificil pentru un numar deloc mic de oameni. Potrivit IDF-Europe, in toate colturile lumii exista inca mari inegalitati din acest punct de vedere, o multime de oameni neavand acces la insulina.
La ora actuala se stiu multe despre diabet si despre metodele de preventie ce trebuie urmate, insa statisticile la nivel global sunt mai mult decat ingrijoratoare. Potrivit statisticilor, aproximativ 537 de milioane din intreaga lume sufera la acest moment de diabet, ceea ce inseamna ca 1 adult din 10 traieste cu aceasta afectiune. Previziunile nu sunt nici ele foarte optimiste, specialistii sustinand ca in viitorul nu prea indepartat numarul oamenilor ce vor suferi de aceasta afectiune va creste considerabil, urmand ca 1 din 8 persoane adulte sa traiasca cu aceasta boala pana in anul 2024.
In aceste conditii, putem vorbi la ora actuala despre o adevarata “pandemie” si in ceea ce priveste diabetul, o afectiune care omoara an de an o multime de oameni in toate colturile lumii. Spre exemplu, in anul 2021 s-au inregistrat aproximativ 7 milioane de decese in intreaga lume ce au fost puse pe umerii acestei afectiuni si a complicatiilor ce o insotesc.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai grave si mai raspandite afectiuni si din Romania, Forumul Roman de Diabet lansand un avertisment in acest sens in urma cu aproximativ un an. Potrivit statisticilor Forumului, 1 din 10 romani era diagnosticat la nivelul anului 2020 cu diabet zaharat. La toate aceste ingrijorari s-a adaugat si impactul pandemiei de coronavirus asupra persoanelor care sufera de aceasta afectiune.
Persoanele cu diabet sunt mult mai predispuse la a face forme mai severe ale COVID-19 din cauza fluctuatiilor glicemice, fiind stiut faptul ca hiperglicemia poate favoriza inmultirea virusului. Alte cifre ingrijoratoare ne mai arata si faptul ca la nivel global aproximativ 10% dintre pacientii cu diabet zaharat si COVID-19 decedeaza intr-o saptamana de la internarea in spital, in timp ce 20% dintre acestia au nevoie de un ventilator pentru a putea respira. In Statele Unite, aproape 40% dintre oamenii care au murit in urma infectarii cu COVID-19 erau diagnosticati si cu diabet.
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea