Medicamentele ar trebui sa se ieftineasca de la 1 aprilie 2017
ieftinire medicamentecalcul pret medicamentevaccinuri
Guvernul a adoptat, astazi, Hotararea privind aprobarea Metodologiei de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizatie de punere pe piata.
Pentru a asigura accesul pacientilor la tratament si pentru a se evita o noua criza a medicamentelor, in cazul produselor al caror patent a expirat (off-patent) se va realiza o ieftinire in trepte a acestora.
De la 1 aprilie 2017, se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat; una de 10%, in al doilea an, si una de 15%, in al treilea an.
Pentru restul medicamentelor prescrise cu reteta, procedura de calculare a pretului ramane neschimbata, bazandu-se pe cel mai mic pret european dintr-un cos de 12 tari.
O a doua prevedere a Hotararii de guvern se refera la introducerea unei metode diferite de calcul a pretului pentru medicamentele esentiale din lista stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care sunt compensate 100% in Romania.
Prin noua metodologie, Ministerul Sanatatii incearca sa previna disparitia de pe piata a medicamentelor esentiale.
Majoritatea acestora sunt ieftine, peste 50% dintre ele avand preturi mai mici de 50 de lei. Medicamentele sunt destinate unor afectiuni frecvente, cum ar fi cele de inima sau cancerul. Fiind vorba despre medicamente compensate 100%, pacientii nu va trebui sa plateasca nimic in plus.
Adoptarea Hotararii a fost facuta dupa ce Ministerul Sanatatii a organizat dezbateri publice cu toti factorii implicati. In urma consultarii publice, Ministerul a decis sa includa pe lista de medicamente esentiale si vaccinurile si produsele de plasma si sange.
Ambele categorii de produse sunt considerate de Organizatia Mondiala a Sanatatii produse finite pentru care procesul de fabricatie este extrem de dificil.
Existau deja sincope in aprovizionarea cu aceste produse si de aceea Ministerul Sanatatii a considerat ca este esential ca pacientii sa aiba acces la ele, avand in vedere ca se adreseaza fie unei populatii foarte mari (vaccinurile), fie unor pacienti in stare critica din spitale (produsele de plasma si sange).
Dosarele privind noile preturi se vor depune in decurs de 30 de zile de la adoptarea Hotarari de guvern, procesul de corectie a preturilor finalizandu-se la 1 martie 2017, urmand ca preturile medicamentelor sa intre in vigoare la 1 aprilie 2017.