Medic: Iritatia pielii poate fi un simptom pentru infectarea cu noul coronavirus
coronaviruscovid 19simptome coronavirussars cov 2
Conform datelor furnizate de specialisti pana la aceasta ora, o persoana infectata cu noul coronavirus (Sars Cov-2) prezinta, ca simptomatologie: febra, dureri in gat, dureri musculare, tusea uscata, dificultati de respiratie, posibile dureri de cap, scaunde diareice, pierderea simtului olfactiv si gustativ. De asemenea, unele persoane se infecteaza, dar nu dezvolta niciun simptom si nu se simt rau. Mai nou, insa, se pare ca si iritatiile de la nivelul pielii pot semnala prezenta virusului in organism, daca sunt asociate celorlalte simptome.
"Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala si tusea uscata. Unii pacienti ar mai putea sa aiba dureri de cap, congestie nazala, dureri in gat sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei usoare, cu debut treptat. Unele persoane se infecteaza, dar nu dezvolta niciun simptom si nu se simt rau. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recupereaza fara a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care sufera de COVID-19 devine grav bolnava si prezinta dificultati de respiratie. Persoanele in varsta, precum si cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arteriala, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile sa dezvolte o forma grava. Aproximativ 2 % dintre persoanele suferinde de aceasta boala au murit. Persoanele cu febra, tuse si dificultati de respiratie trebuie sa solicite asistenta medicala", spun specialistii de la Centrul Medical de
Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes".
Se pare ca ultimele studii si analize pe pacientii infectati cu Sars Cov-2 indica si posibile alte semne pe care organismul le ofera, pentru diagnosticarea cu acest tip de coronavirus.
Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog, a spus, conform
Pro TV ,ca acest coronavirus, ca orice virus de altfel, poate genera iritatii cutanate.
"Ca orice viroza, si acest virus poate sa aiba manifestari cutanate virale sub forma de diverse leziuni rosii, iritatie, leziuni in pete, leziuni care se incretesc, ca si cum ai face o arsura la soare, discontinua, neomogena, sau iritatii mai grave, numite vasculite - anumite vase din suprafata pielii se pot necroza in situatiile in care organismul este tarat si apare insuficienta respiratorie acuta. Pielea sufera si din cauza insuficientei respiratorii generale, si din cauza acestei vasculite induse de boala”.
Iritatiile pe piele trebuie sa fie insotite si de alte simptome, precum: tuse, febra, insificienta repiratorie
Totusi, trebuie sa se aiba in vedere ca aceste semne aparute pe piele trebuie sa fie cumulate si cu celelalte simptome, pentru a exista o suspiciune fundamentata de infectare cu noul coronavirus.
Mediul Dermatolog spune ca trebuie sa fim atenti la manifestarile pe piele, atunci cand "sunt asociete cu tuse, febra, insificienta repiratorie, pot sa le consideri ca facand parte din tabloul clinic al virozei COVID-19”.
Citeste si:
Ordonanta militara nr.8: Prevederi de ultima ora
Atentie, doar testul poate indica un diagnostic!
Fara aceasta asociere de simptome, cauzele iritatiilor cutanate sunt altele. Spre exemplu, in aceasta perioada, in care ne agresam pielea cu solutii chimice dezinfectate, agresive, e posibil sa ne confruntam cu eruptii cutanate, cu leziuni, cu manifestari diverse pe piele. Acest lucru nu inseamna ca suntem infectati, daca nu prezentam, cumulativ, si celelalte simptome. In orice caz, chiar si manifestarea tuturor simptomelor in mod cumulativ nu poate certifica un diagnostic, pentru care e nevoie de un test de laborator.
Citeste si:
BNR: Prin relaxarea fiscala inceputa in 2015, ne-am epuizat toata munitia pentru criza