Mama bolilor este mereu gestanta. Medicii indieni nu reusesc sa dea de capat unei boli care ucide copii
aparitie noi bolifebra dengueboli tropicale
Amenintarile la adresa sanatatii publice mondiale continua sa se inmulteasca. O noua boala cauzeaza copiilor din unele districte apartinand de statul Uttar Pradesh, din nordul Indiei, febra ridicata, transpiratie abundenta, dureri articulare, dureri de cap, deshidratare si greata si, in unele cazuri, eruptii cutanate.
Aceasta misterioasa boala a facut deja peste 50 de victime, cele mai multe copii. De remarcat ca niciuna dintre persoanele decedate nu a fost despistata pozitiv la testele
Covid-19, potrivit BBC.
Medicii din cele mai afectate districte sustin ca posibila cauza a deceselor este dengue, o infectie virala transmisa de tantari, in conditiile in care multi pacienti aveau un numar scazut de trombocite, caracteristica unei forme severe de dengue.
Transmisa de femelele speciilor de tantari, dengue este o boala aparuta in India acum cateva sute de ani. Patru virusuri provoaca dengue, copiii fiind de pana la cinci ori mai expusi riscului de deces la a doua infectie. De altfel, dintre 40 de persoane decedate in ultima saptamana, 32 au fost copii.
La nivel mondial, in fiecare an, sunt raportate aproape 100 de milioane de cazuri severe de dengue. Potrivit
Organizatiei Mondiale a Sanatatii, combinatia intre pandemia de Covid-19 si dengue poate genera consecinte devastatoare pentru populatiile cu risc.
Din pacate, medicii nu sunt 100% siguri ca o epidemie de dengue este singura cauza a decesele inregistrate in Uttar Pradesh, stat indian cu 200 de milioane de locuitori, igiena precara, niveluri ridicate de malnutritie la copii si asistenta medicala cvasiabsenta.
In acelasi stat, encefalita japoneza, o boala transmisa tot prin intepaturile de tantari a provocat, depistata in 1978, a provocat peste 6.500 de decese de atunci.
Inmultirea tantarilor, principalul vinovat
Problemele apar de ficare data dupa ploile musonice, propice inmultirii tantarilor. Oamenii de stiinta au descoperit ca tifosul si dengue au fost la baza cazurilor de febra post-musonica din sase districte din estul Uttar Pradesh, intre 2015 si 2019.
De asemenea, o infectie bacteriana potential fatala numita leptospiroza, transmisa de la animale la oameni, tot prin intepatura de tantar a generat multe cazuri de febra.
Totodata, in 2006, oamenii de stiinta au investigat un alt focar de febra, care a provocat decese in randul copiilor din Uttar Pradesh si au descoperit ca acestia au murit dupa ce au consumat un anumit tip de fasole, care poate determina o intoxicatie severa.
Doar mai multe investigatii si analize ale genomului vor dezvalui daca ultimul episod de febra a fost declansat de dengue sau de alti agenti patogeni si daca cei afectati sufereau si de alte afectiuni, cum ar fi tuberculoza.
Daca se va constata ca principala cauza a deceselor misterioase este dengue, faptul ar demonstra ineficienta programelor guvernamentale de combatere a tantarilor.