Legea antifumat nu suporta amanare!
lege antifumatinterzicere fumatmihaltanrenuntare fumat
Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihaltan, a declarat, astazi, ca 70 de romani mor, in fiecare zi, din cauza fumatului.
De aceea, legea impotriva fumatului in spatiile publice nu mai suporta amanare si ar trebui sa fie o prioritate absoluta pentru Parlament.
"Incetinirea declinului acestei boli (bronhopneumopatiei obstructive cronice, BPOC - n.r.) este intreruperea fumatului.
Aceasta intrerupere presupune o lege care sa fie extrem de corecta in Romania si care, din pacate, de la momentul in care a fost votata si aprobata de Comisia de sanatate din Camera Deputatilor este in continuare amanata la votul in plen, lucru care, din punct de vedere al cifrelor, inseamna ca, in fiecare zi, 70 de romani mor din cauza fumatului, iar 42.000 de oameni pe an sufera complicatii", a declarat Mihaltan, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.
Profesorul universitar a adaugat ca se pierd bani de la bugetul de sanatate, pentru ca BPOC inseamna, la pacientii trecuti de 50 de ani depistati tardiv, un grad de invaliditate, pensionare precoce, oxigenoterapie sau ventilatie noninvaziva, interventii costisitoare, asistenta la domiciliu.
"Intr-o Romanie in care avem 73% fumatori pasivi din populatie, este firesc ca acestia sa primeze. Noi vorbim despre fumat si bronsita cronica si emfizem la oameni care sunt obligati sa lucreze in spatii in care se fumeaza.
Ma gandesc la chelneri, la cei din baruri. Este o prima modalitate de a-i proteja in afara de toti ceilalti care sunt expusi la domiciliu sau la locul de munca, sunt bombardati cu fum si, din punctul acesta de vedere, au o expunere si consecinte la distanta", a explicat Mihaltan.
Presedintele Societatii de Pneumologie a precizat ca BPOC este boala cu prevalenta cea mai mare, din punct de vedere respirator, cu o frecventa, in populatia romaneasca, de pana la 14%, la populatia peste 45 de ani.
Asadar, unul din sapte romani are aceasta boala, fie ca este vorba de bronsita cronica sau de enfizem.
Un proiect de lege care prevede interzicerea fumatului in toate spatiile publice inchise a fost aprobat saptamana trecuta de Comisia de sanatate din Camera Deputatilor.
Potrivit proiectului, este interzis fumatul in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, spatiile pentru copii, cu exceptia celulelor pentru detinutii din penitenciarele de maxima siguranta.
De asemenea, se interzice complet fumatul in institutiile si unitatile medicale si in cele de invatamant de stat si private. Totodata, se interzice comercializarea produselor de tutun in apropierea scolilor.
Specialistii Agentiei Nationale Antidrog (ANA) atrag atentia asupra efectelor daunatoare asupra sanatatii ale fumatului secundar, in special asupra copiilor care cresc in familii cu cel putin un fumator si care fara voia lor sunt expusi atmosferei viciate de fumul de tutun.
Potrivit ANA, exista un risc crescut pentru acesti copii de a deveni ei insisi fumatori.
In Romania, sunt fumate, zilnic, peste 5 milioane de pachete de tigari, iar aproximativ 85% dintre pacientii cu cancer bronhopulmonar sunt fumatori, conform ANA, care citeaza date ale Societatii Romane de Pneumologie.
Totodata, 89% dintre fumatorii din tara noastra si-ar dori sa reduca numarul tigarilor sau sa renunte complet la fumat.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul produce 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori si ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumatori expusi fumatului pasiv.
Pana in 2020, numarul deceselor ar putea creste la 7,5 milioane pe an, fumatul determinand 10% din totalul deceselor.
Efectele negative ale fumatului nu se limiteaza la fumator, ele rasfrangandu-se dramatic si asupra celor aflati in proximitatea sa.
Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de munca si ca o amenintare la adresa sanatatii publice. Numeroase studii arata ca fumatul pasiv este o cauza a bolilor cardiace si a cancerului pulmonar la adultii expusi.
In Europa, bolile legate de fumat fac 650.000 victime, in fiecare an. Dintre acestea, 80.000 de decese sunt cauzate de fumatul pasiv.