In 2001, a introdus pentru prima oara in tara noastra un Sistem de Management al Calitatii, conform cu Standardele Europene in vigoare aplicabile in domeniul medical, intr-o companie medicala privata, MedCenter. Tot aici a proiectat, organizat si condus deschiderea unei retele de 43 de clinici medicale si 9 laboratoare.
De asemenea, a acordat mereu o atentie deosebita pregatirii sale de management si medicala. A urmat Programul de Management al Open University din Marea Britanie si a absolvit doua masterate, in Managementul Sistemului Medical si in Managementul Asigurarilor Medicale, in cadrul Universitatii Bucuresti.
Intre 2010-2013 a obtinut o serie de certificari oferite de Institutii Nationale sau Internationale, pentru Managementul Proiectelor, Securitate, Diplomatie si Politica Externa, Managementul Spitalelor. In acest timp, a coordonat echipe medicale complexe, care au inclus specialisti in diverse arii terapeutice, pentru analiza unor cazuri dificile, stabilirea diagnosticului corect de fiecare data si identificarea solutiilor optime de tratament.
Dupa cum precizeaza Dr. Florin Ioan Balanica intr-un interviu acordat Manager.ro, MEDICINA PERSONALIZATA este o noua initiativa pe care si-a asumat-o, dorind sa foloseasca in folosul pacientului experienta acumulata pana acest moment.
Ce reprezinta conceptul de medicina personalizata si de precizie?
Medicina Personalizata este foarte concreta si presupune ca intreaga atentie a medicului este dedicata pacientului sau. Medicina Personalizata inseamna ascultarea pacientului si analizarea completa a starii sale de sanatate, inclusiv a aspectelor care tin de stilul de viata. Fiecare pacient are particularitatile lui si ele trebuie privite in detaliu, pornind de la mostenirea ereditara, istoricul medical, ocupatia pe care o are, ajungand la relatiile cu familia, obiceiurile alimentare si stilul de viata in general. In calitate de consultant personal de sanatate, le ofer pacientilor mei sprijin pentru prevenirea unor boli grave sau pentru solutionarea unor cazuri de sanatate, fiind tot timpul alaturi de ei.
Cum poate medicina personalizata sa salveze bani si timp pentru un pacient?
Adesea, atunci cand descopera ca sufera de o boala, pacientul trece printr-o perioada destul de epuizanta incercand sa identifice solutia si specialistii potriviti care sa il ajute sa isi rezolve problema. De multe ori, acest lucru inseamna vizita la mai multi specialisti si mult timp consumat. Pentru pacientii cu afectiuni mai grave, cele cateva luni pierdute pentru identificarea unei solutii corecte pot face diferenta in viata lor. Rolul unui consultant personal de sanatate este de a-l ajuta pe pacientul sanatos sa previna aparitia diferitelor afectiuni catre care este predispus, iar pe pacientul deja afectat de o boala sa il ajute sa gaseasca cea mai buna solutie sa se trateze. Indiferent de situatie, eu, in calitate de consultant personal de sanatate, ii prezint pacientului toate variantele pe care le are, cu toate implicatiile acestora, din punct de vedere financiar, riscuri si beneficii.
Vorbiti-ne despre "abordarea 360 de grade".
Abordarea 360 de grade se refera la perspectiva multipla asupra cazului, care faciliteaza o intelegere mult mai buna a acestuia si conduce catre solutiile optime. De exemplu, daca cineva sufera de insomnie, motivatia poate sa nu fie una de natura psihologica exclusiv. Exista peste 80 de cauze care determina aceasta tulburare, inclusiv unele de natura respiratorie sau cardiaca. In acest sens, pentru abordarea si solutionarea cazului este nevoie de contributia specialistilor din mai multe domenii.
Ce reprezinta Dosarul Medical Personalizat?
Dosarul medical personalizat este o harta a starii de sanatate a pacientului. Contine atat informatiile pe care le-am obtinut in urma evaluarii initiale a pacientului (numita Anamneza), cat si toate datele colectate pe parcursul discutiilor si a investigatiilor (de exemplu analizele de laborator, investigatiile imagistice, testele genetice raportate la ereditatea sa, examenele clinice de specialitate). Practic, acest Dosar cuprinde toate informatiile de natura medicala si non-medicala referitoare la pacient.
Dar Planul de Preventie Personalizat?
Pe baza evaluarii starii de sanatate (a Anamnezei) pe care o fac pentru fiecare pacient, stabilim cele mai bune solutii prin care putem tine sub control anumite predispozitii ale pacientului. Si pentru ca vorbim despre Medicina Personalizata, acest plan nu include retete generale, ci lucruri aplicabile imediat, potrivite respectivei persoane. Este foarte important ca pacientul sa poata integra usor si sa poata aplica recomandarile in viata lui de zi cu zi.
Vorbiti-ne si despre Managementul Integral al Cazului.
Daca anamneza ne arata ca exista o problema de sanatate, solutia este sa facem administrarea cazului, nu un plan de preventie. Asadar, in cazul Managementului cazului, pornim de la stabilirea corecta a diagnosticului, ajungem la alegerea celor mai potriviti specialisti din tara sau din strainatate la care trebuie sa ajunga pacientul pentru anumite interventii si apoi la rezolvarea cazului. De-a lungul celor 20 de ani de experienta in sistemul medical si de stat, mi-am format o echipa de sute de specialisti din toate ariile terapeutice, din tara si din strainatate. Sunt printre cei mai buni specialisti pe ariile respective, specialisti la care trimit pacienti cu cea mai mare incredere.
De asemenea, in calitate de consultant personal in sanatate, insotesc pacientul la o eventuala interventie atat in tara, cat si in strainatate, atunci cand patologia acestuia o necesita sau cand reprezinta un confort psihic pentru pacient. Ulterior investigatiei sau interventiei, eu sunt cel care culege toate informatiile de la specialistii implicati, le integrez, ii fac pacientului recomandarile necesare si il monitorizez.
Aveti o activitate indelungata in practica medicala. La ce proiecte v-ati adus contributia, in decursul anilor?
Fac parte din sistemul medical de peste 20 de ani. Mai intai, am fost Medic Generalist timp de 8 ani la Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central. Ulterior, am ocupat timp de 12 ani pozitii de management in Centre Medicale si Spitale Private. In 2001 am introdus pentru prima oara in Romania un Sistem de Management al Calitatii conform cu Standardele Europene in vigoare aplicabile in domeniul medical, intr-o companie medicala privata, MedCenter. Tot aici am proiectat, organizat si condus deschiderea unei retele de 43 de clinici medicale si 9 laboratoare. De asemenea, am acordat constant o atentie deosebita pregatirii mele de management si medicale. Astfel, am urmat Programul de Management al Open University din Marea Britanie si am absolvit doua masterate, in Managementul Sistemului Medical si in Managementul Asigurarilor Medicale, In cadrul Universitatii Bucuresti. In plus, in perioada 2010-2013 am obtinut o serie de certificari oferite de Institutii Nationale sau Internationale, pentru Managementul Proiectelor, Securitate, Diplomatie si Politica Externa, Managementul Spitalelor.
In acest timp, am coordonat echipe medicale complexe, care au inclus specialisti din diferite arii terapeutice, pentru analiza unor cazuri dificile, stabilirea diagnosticului corect de fiecare data si identificarea solutiilor optime de tratament. Medicina personalizata este o noua initiativa pe care mi-am asumat-o din dorinta de a folosi in folosul pacientului experienta acumulata pana in acest moment.
Care considerati ca sunt principalele nevoi si drepturi ale pacientului roman?
Fiecare pacient are nevoile si asteptarile sale cand interactioneaza cu un cadru medical sau o institutie. Am observat acest lucru atat din postura de pacient, cat si prin posturile ocupate in sistemul medical de-a lungul anilor. In mare, cu totii ne dorim sa fim tratati corect, consiliati, sa simtim sprijin real in sistem si personalul medical. De foarte multe ori, nu primim acest lucru si suntem nemultumiti si ramanem cu problemele medicale nerezolvate. Eu, prin medicina personalizata, acord atentie fiecarui pacient, indiferent de situatia lui si sunt alaturi de el pe tot parcursul procesului – de preventie sau de vindecare.
Ce lipsuri inregistreaza sistemul medical romanesc de stat? In ce masura este mai potrivit cel privat?
Sistemul medical de stat are lipsurile lui si le stim cu totii, iar victime suntem cu totii – cadre medicale, pacient, statul in sine. Tocmai de aceea specialistii in sanatate aleg sa plece in strainatate, multi pacienti depun eforturi uriase sa mearga la clinici de afara sa se trateze, iar statul pierde bani si personal calificat. Sistemul medical privat poate fi o solutie si este ales de multi romani, dar are si el limitarile lui, care vin tocmai din faptul ca isi are radacinile in practica medicala de stat. Prin medicina personalizata, eu vreau sa ofer mai mult pacientului roman: ii acord intreaga atentie, sunt alaturi de el atat timp cat are nevoie, am experienta si cunostintele pentru a-i recomanda doua – trei variante de solutionare a problemelor lui, il consiliez, il ajut sa aleaga cel mai bun specialist pentru cazul sau.
Ce parere aveti despre exodul medicilor din Romania spre alte tari?
Am multi colegi si prieteni care au ales sa plece sa profeseze afara pentru ca asa au simti ca este mai bine pentru ei si familiile lor. Pentru marea majoritate, principalul motiv pentru care au luat aceasta decizie nu a fost salariul, ci imposibilitatea de a invata si evolua in Romania. Este nevoie ca statul sa ia masuri clare pentru a incetini si stopa exodul personalului medical, exod care aduce daune bugetului de stat, medicilor si, in cea mai mare masura, pacientilor.
* Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Sănătate (www.doctorbalanica.ro) - a introdus recent in premiera in Romania
medicina personalizata, care foloseste o abordare 360 de grade a starii de sanatate a pacientului. Dr. Ioan Balanica are o experienta de peste 20 de ani in sistemul medical, contand pe o excelenta cunoastere a nevoilor pacientului si colaboreaza cu cei mai buni specialisti din tara si strainatate.