INDIA. Peste 8.800 de cazuri noi de Ciuperca Neagra. Rata mortalitatii poate ajunge la 94%. Care sunt simptomele
ciuperca neagramucormicozaindia
Autoritatile indiene au raportat peste noi 8.800 de cazuri de mucormicoza sau "ciuperca neagra", in randul pacientilor Covid-19 spitalizati.
Mucormicoza are o rata a mortalitatii de 50%, unele fiind salvate doar prin indepartarea unui ochi. In ultimele luni, India a descoperit mii de cazuri de contaminare cu asa-zisa ciuperca neagara, la pacientii Covid-19, sau chiar si in randul celor deja vindecati de Covid-19.
Medicii au declarat pentru
BBC ca mucormicoza se instaleaza intre 12 si 18 zile dupa vindecare. Se pare ca exista o legatura intre aceasta afectiune si steroizii utilizati pentru tratarea Covidului, iar dintre toti pacientii, diabeticii prezinta cel mai mare risc.
Sectiile infiintate special pentru a trata ciuperca neagra devin in scurt timp neincapatoare, si multi medici considera ca ar trebui decretata stare de epidemie din cauza mucormicozei. Pana acum, "s-a decretat epidemie de ciuperca neagra in: Tamil Nadu, Gujarat, Odisha, Bihar, Uttarakhand, Rajasthan, Telangana si Chandigarh", scrie
India Today.
"Cresterea cazurilor de mucormicoza poate fi atribuita utilizarii disproportionate a steroizilor in tratamentul pacientilor cu Covid-19", cred unii oficiali indieni, conform sursei citate.
De asemenea, fostul presedinte al Asociatiei Medicale Indiene (IMA), dr. Rajeev Jayadevan a spus ca "prezenta metalelor precum zincul si fierul in organism ofera un mediu adecvat ciupercilor care cauzeaza ciuperca neagra".
La spitalul Mahraja Yeshwantrao din orasul Indore, numarul de pacienti cu mucormicoza a crescut de la opt in urma cu o saptamana la 185 sambata seara.
Peste 80% dintre pacientii infectati au nevoie de operatie imediat.
Ciuperca neagra - "mai problematica decat Covid-19"
"Mucormicoza a devenit chiar mai problematica decat Covid-19", spune Dr. Pandey din cadrul spitalului Mahraja Yeshwantrao.
Simptomele infectiei cu ciuperca neagra
Mucormicoza este o infectie foarte rara. Este cauzata de expunerea la mucegaiul mucorului care se gaseste in mod obisnuit in sol, plante, gunoi de grajd si fructe si legume in descompunere. "Este omniprezent si se gaseste in sol si aer si chiar si in nasul si mucusul persoanelor sanatoase”, spune dr. Akshay Nair, chirurg ochi din Mumbai.
Potrivit medicilor, simptomele acestei infectii sunt: nas infundat si sangerari, durere si umflare a ochiului, pleoape cazute si vedere incetosata sau chiar pierdere a vederii. In unele cazuri, exista si semne cutanate, respectiv aparitia pe piele a unor pete de culoare neagra.
Din nefericire, oamenii nu apeleaza la ajutor de specialitate la primele simptome, motiv pentru care ajung la spital prea tarziu, cand deja isi pierd vederea, moment in care medicii sunt nevoiti sa indeparteze ochiul infectat, pentru a preveni infectarea creierului.
Infectia afecteaza sinusurile, creierul si plamanii si poate pune viata in pericol la persoanele diabetice sau care sufera, de exemplu, de cancer sau HIV/SIDA.
In mod normal, rata de mortalitate este de 50%, insa in cazul in care nu se intervine rapid, rata poarte urca pana la 94%.
"Daca pacientii nu sunt tratati adecvat si la timp, rata mortalitatii poate creste pana la 94%. Costul tratamentului este mare, iar medicamentele sunt putine", a mai spus Dr. Pandey.
Medicii au ca tratament impotriva ciupercii negre amfotericina B, injectabila, care se administreaza timp de opt saptamani, zilnic. O injectie costa 48 de dolari.
Citeste si: OMS ne linisteste: vaccinurile actuale sunt eficiente impotriva tuturor tulpinilor SARS-CoV-2
Foto: freepik