In 2020, s-au vandut cu 50% mai multe vaccinuri gripale decat anul trecut, la preturi intre 51 si 130 de lei
vanzari vaccin atigripal preturi vaccin antigripalpret vaccin farmaciicampanie vaccinare gripa
Cererea de vaccin gripal a crescut foarte mult in acest an fata de 2019, fapt care a dus la o majorare cu aproximativ 50% a numarului de doze comercializate atat prin Programul National de Sanatate, cat si pe piata libera, arata o analiza a Consiliului Concurentei.
Astfel, in perioada august - octombrie 2020, s-au comercializat aproximativ 1,1 milioane de doze de vaccin gripal, din care 75% au fost distribuite prin Programul National de Sanatate, diferenta fiind vanduta pe piata libera, prin farmacii.
Citeste si:
Masca la piciorul de lemn
In comparatie, in aceeasi perioada de timp din 2019, s-au vandut 736.560 de doze, procentul distribuit prin Programul National de Sanatate fiind tot de 75%.
Vaxigrip, Influvac si Fluenz
Potrivit Consiliului, in Romania, sunt autorizate pentru a fi puse pe piata trei vaccinuri gripale: Vaxigrip, Influvac, disponibile sub forma de seringa preumpluta, si Fluenz, sub forma de spray sau aplicator nazal.
Desi toate trei vizeaza aceleasi tulpini de virus, Vaxigrip si Influvac au o Denumire Comerciala Internationala (DCI) comuna - vaccin gripal inactivat, iar Fluenz are o DCI distincta, respectiv vaccin gripal viu atenuat.
Vaccinurile gripale sunt incluse in Programul National de Vaccinare si se distribuie prin intermediul medicilor de familie pentru a fi vaccinate gratuit persoanele cu varste de peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copiii si batranii institutionalizati, personalul medical si gravidele, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Astfel, Ministerul Sanatatii a incheiat, anul trecut, un Acord cadru de achizitionare de vaccin gripal inactivat (Vaxigrip/Influvac) pentru o perioada de 4 ani.
Conform datelor furnizate de Ministerul Sanatatii, pentru sezonul 2020-2021, s-au achizitionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dubla fata de anul trecut, din care 330 000 doze s-au distribuit in septembrie si 500.000 in octombrie.
Ministerul Sanatatii a mai anuntat ca 930.000 doze de vaccin gripal vor ajunge, in perioada urmatoare, la directiile de sanatate publica si, ulterior, in cabinetele medicilor de familie, ultima transa urmand sa fie livrata la inceputul lunii decembrie.
In 2020, au fost comercializate prin farmacii cu 33,11% mai multe vaccinuri inactivate fata de anul precedent, respectiv 193.231, in anul 2020, fata de 145.162, in anul 2019.
Tot anul acesta, au fost achizitionate cu peste 1.600% mai multe vaccinuri gripale vii atenuate, prin raportare la anul 2019, respectiv de la 1.668 vaccinuri, in 2019, la aproximativ 30.000, in 2020.
Preturile vaccinurilor gripale comercializate prin farmacii s-au mentinut la acelasi nivel fata de anul trecut.
Astfel, preturile maxime reglementate (conform Catalogului National al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piata in Romania) sunt intre 51 si 60 de lei pentru o doza de vaccin gripal inactivat si 130 lei pentru un pulverizator sau 1.060 lei pentru 10 aplicatoare de vaccin gripal viu atenuat.
Vaccinurile gripale fac parte din categoria mai larga a vaccinurilor sezoniere, diferite de vaccinurile pandemice, si protejeaza impotriva virusilor gripali care circula in mod curent.
In perioada februarie-martie a fiecarui an, OMS publica recomandari cu privire la componenta vaccinurilor gripale aferente sezonului urmator, pe baza prognozelor referitoare la contextul epidemiologic.