Guvernul a majorat suma pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea impotriva COVID-19
pret vaccinarecost vaccinare pacientbani vaccinarebani medici familie
Daca muncesc mai mult, este firesc ca medicii sa fie platiti mai mult. De aceea, Guvernul a aprobat in sedinta de ieri, cresterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea impotriva COVID-19 la cabinete.
Astfel, Executivul a aprobat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 3/2021 privind unele masuri pentru recrutarea si plata personalului implicat in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 si stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii.
Noua OUG prevede, printre altele, majorarea tarifului pentru inocularea vaccinului impotriva COVID-19 administrat de catre medicii de familie, de la 30 de lei pentru fiecare persoana vaccinata la 40 de lei pentru fiecare inoculare.
Acest tarif cuprinde consultatia medicala realizata de medicul de familie, administrarea serului, precum si monitorizarea si raportarea reactiilor adverse postvaccinare.
Modificarea tarifului este justificata de suplimentarea materialelor sanitare si a echipamentelor de protectie utilizate in cabinetul medicului de familie.
Tarifele vor fi valabile pana la data de 30 septembrie 2021.
Cresc alocatiile de hrana in spitale
Guvernul a aprobat, recent, Hotararea pentru modificarea si completarea art.1 din HG nr.429/2008 privind nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice.
Conform actului normativ, incepand cu luna mai 2021, alocatia de hrana pentru pacientii din unitatile sanitare se va actualiza cu indicele preturilor de consum la marfuri alimentare, in perioada 2018-2020, de 109,72%.
De asemenea, a fost reglementata modalitatea de majorare a alocatiilor de hrana la solicitarea conducatorului unitatii sanitare, cu avizul consiliului de administratie, in conditiile identificarii altor surse de finantare decat sumele provenite din contractele incheiate cu casele de asigurari de sanatate si de la bugetul de stat.
S-a reglementat ca, in unitatile sanitare, sa nu mai existe tarife maximale in ceea ce priveste norma de hrana.
In termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a acestei hotarari, unitatile sanitare publice au obligatia de a afisa pe site-ul propriu nivelul alocatiei de hrana stabilit pentru consumurile colective, precum si orice modificare a acestora. Informatiile sunt comunicate concomitent si Ministerului Sanatatii.