Fii pregatit, romane!
cutremur 1977fiipregatit.roghid supravietuiretrusa supravietuiredestepta-te romane
Primul vers din imnul national al Romaniei ne indeamna la desteptarea, in care ne adancira barbarii de tirani.
Acum, ca suntem parte a NATO si ne respectam alocarea de 2% din PIB pentru organizatie, cand avem scut antiracheta colea, in ograda, si cand daduram sute bune de milioane de dolari pe avioane de lupta, barbarii de tirani s-ar putea sa ne trateze cu mai mult respect.
Insa, aproape orice am face noi sau superputerile militare ale planetei, este imposibil sa castigam lupta cu natura si fenomenele ei.
Oricate sute de miliarde de dolari aloca SUA domeniului militar, oricate inventii neinterceptabile mai are Rusia si cu oricate focoase nucleare se mai lauda Coreea de Nord, cu sau fara incalzire globala, natura ramane suverana pe Terra.
Citeste si:
Snow how de Romania
In ultimii ani, din California pana in Portugalia, din Dublin pana la Nisa, din Japonia pana-n Orientul Mijlociu, suntem martorii inmultirii situatiilor de urgenta.
Una dintre acestea a avut loc pe 4 martie 1977, sub forma cutremurului de pamant care a facut cele mai multe victime omenesti si pagube in Romania.
Cu patru zile inainte de implinirea celor 41 de ani de la aceasta catastrofa naturala, si la 24 de ore de la Ziua Protectiei Civile, Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta au lansat platforma nationala de pregatire pentru situatii de urgenta,
www.fiipregatit.ro.
Potrivit realizatorilor ei, platforma
fiipregatit.ro ii va ajuta pe romani sa inteleaga mai bine riscurile si ii va informa asupra masurilor de prevenire si a comportamentului pe care trebuie sa-l aiba in diferite situatii de urgenta sau chiar dezastru.
Oamenii trebuie sa stie ca, in situatii-limita, cateva secunde pot schimba totul, iar reactia rapida a lor este esentiala pentru supravietuire.
Platforma
fiipregatit.ro cuprinde ghiduri informative pentru situatii de urgenta, de la cutremure, inundatii, canicula, viscol, incendii, furtuni, alunecari de teren si accident nuclear, pana la violenta domestica, furt din masini, furt din locuinte, furt din buzunare.
Absolut toate aceste lucruri s-au intamplat si, din pacate, se vor mai intampla. Fiind bine informati despre ce se poate face, putem opune panicii si disperarii... calmul care este foarte posibil sa ne ajute sa iesim cu bine din aceste incercari.
Pe site, exista si o "trusa de supravietuire", un plan detaliat cu recomandari de la pregatirea unui rucsac pentru situatii de urgenta, stabilirea unor puncte de intalnire cu familia in caz de dezastru, pana la materiale care pot fi imprimate astfel incat oricine sa aiba la indemana informatii esentiale, daca nu functioneaza "netu" si nici retelele de telefonie mobila.
Scurta dar intensa iarna bate in retragere, dar toate nenorocirile care se pot abate asupra noastra sunt la o distanta care nu poate fi anticipata decat uneori de masuratori stiintifice si cu atat mai putin de aplicatii empirice pentru telefoanele mobile, de Nostradamus sau de... horoscoape.
Asa ca indemnului facut de Andrei Muresanu in primul vers al ceea ce, din 1990, este imnul national al Romaniei, i se poate adauga indemnul
Fii pregatit, romane!