Expert francez: Sa opresti vaccinarea cu AstraZeneca e ca si cum ai interzice sofatul, din cauza unui singur accident
astrazenecavaccin anticovidomsema
Un numar tot mai mare de state europene a decis suspendarea, totala sau partiala, a administraii serului
AstraZeneca, in urma suspiciunilor legate de posibile efecte adverse, care ar produce cheaguri se sange ce ar putea fi letale. Desi Romania nu a oprit vaccinarea, ingrijorarile se resimt in randul societatii civile,
multi oameni nemaiprezentandu-se la vaccinare, pentru ca erau programati sa primeasca serul AstraZeneca. Un oficial francez face, insa, lamuriri si spune ca nu are sens decizia de a opri vaccinarea.
"Nu are sens sa opresti vaccinarea", sustine Bruno Riou, de la Assistance publique-Hôpitaux de Paris, pentru France Inter.
"Este ca si cum ai zice: A existat un accident de masina la un vaccinat, vom interzice sofatul sau oprim vaccinarea!", mai spune Riou.
Serul AstraZeneca, oprit temporar de la administrare in mai multe state europene: Germania, Franta si Italia a suspendat vaccinarea pana marti, cand autoritatea europeana a medicamentului va emite un nou aviz. De asemenea, alte noua state europene au oprit vaccinarea cu AstraZeneca: Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia si Islanda.
Totodata, saptamana trecuta, Agentia medicamentelor din Franta sustinea ca nu e nevoie sa fie stopata vaccinarea.
Agentia Europeana a Medicamentului (EMA): "Numarul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populatiei". Si OMS sustine continuarea vaccinarii cu AstraZeneca
Incepand cu 9 martie, au fost raportate 22 de cazuri de formare de cheaguri de sange la mai mult de trei milioane de persoane vaccinate in Spatiul Economic European, a spus Agentia Europeana a Medicamentului, care a declarat, la randul ei, ca nu exista motive pentru a opri vaccinarea cu serul AstraZeneca. "Informatiile disponibile in acest stadiu indica faptul ca numarul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populatiei", a transmis, joia trecuta, EMA.
La randul sau,
OMS, incurajeaza continuarea administrarii AstraZeneca. Vineri, Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis ca "nu exista niciun motiv sa nu se utilizeze" vaccinul produs de AstraZeneca.
EMA recomanda introducerea unor alergii pe lista efectelor secundare la vaccinul AstraZeneca
Este vorba despre anafilaxie si hipersensibilitate. "Actualizarea se bazeaza pe o examinare a 41 de cazuri de posibila anafilaxie observate in randul a aproximativ 5 milioane de vaccinari din Marea Britanie", transmite EMA.
AstraZeneca anunta ca ingrijorarile nu au baza stiintifica