Expert, despre cheagurile de sange si vaccinul AstraZeneca: Riscul aparitiei cheagurilor este de aproximativ unul la 2,5 milioane
astrazenecachiaguri de sangeefecte secundarevaccinare anticovid
Serul anti-Covid-19 al companiei
AstraZeneca continua sa fie privit cu suspiciune, in conditiile in care exista situatii in care formarea de cheaguri de sange post-vaccinare, a fost asociata cu serul.
Un purtator de cuvant al AstraZeneca a spus: "Siguranta pacientilor ramane cea mai mare prioritate a companiei”.
Nu au reusit sa indeparteze suspiciunile nici asigurarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Agentiei Europene a Medicamentelor, care au spus, la randul lor, ca serul e sigur si eficient.
Cu toate acestea, ingrijorarea a determinat state precum Germania, Franta, Olanda si Canada, sa restrictioneze utilizarea vaccinului numai persoanelor in varsta
Germania a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu varsta sub 60 de ani din cauza preocuparilor legate de posibila aparitie a cheagurilor de sange.
Guvernul olandez a declarat ieri ca va opri temporar loviturile AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani, dupa ce a primit cinci rapoarte de cheaguri de sange.
"Beneficiile ... in prevenirea infectiei cu Covid-19 si a complicatiilor sale continua sa depaseasca orice riscuri, iar publicul ar trebui sa continue sa se vaccineze atunci cand este invitat sa faca acest lucru", a spus Dr. June Raine, directorul executiv al MHRA, citat de
BBC.
Riscul aparitiei cheagurilor este de aproximativ unul din 2,5 milioane
Acum, alte opinii vin sa sustina acest lucru. Linda Bauld, profesor de sanatate publica la Universitatea din Edinburgh, a spus pentru BBC ca ascensiunea cazurilor de formare de cheaguri de sange ar trebui pusa pe seama infectiei insasi, nu vaccinarii, pentru ca virusul provoaca coagularea sangelui.
"Covid in sine creste de fapt riscul formarii cheagurilor de sange ... si asta ar putea fi o parte a explicatiei pentru care vedem acest lucru”, spune ea.
De asemenea, Dr. Chris Smith, consultant virolog la Universitatea din Cambridge, spune ca riscul aparitiei cheagurilor este de aproximativ unul la 2,5 milioane.
Riscul aparitiei acestor efecte secundare nu este mai mare decat riscul altor vaccinuri precum gripa sau poliomielita, spune el.