Expert: Cel mai probabil, peste Romania va veni un nou val pandemic in toamna
pandemieval pandemicvaleriu gheorghita
Perspectivele epidemiologice ale Romaniei nu sunt tocmai bune. Medicul militar Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, se asteapta ca sezonul rece sa ne aduca un nou val pandemic.
Potrivit medicului militar, noul val pandemic, din toamna, ar putea fi generat de varianta Delta a coronavirusului.
Din nefericire, aceasta varianta ar putea deveni contagioasa in Romania, daca eforturile privind campania de vaccinare nu continua si nu se indreapta si spre zonele rurale, acolo unde accesul la vaccin ar trebui asigurat prin echipe mobile, ceea ce isi propune sa realizeze Guvernul in perioada urmatoare.
"Perspectiva unui nou val de imbolnaviri, in special in sezonul rece, in toamna, este cat se poate de clara"
"Perspectiva unui nou val de imbolnaviri, in special in sezonul rece, in toamna, este cat se poate de clara si foarte probabil ca varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2 are toate caracteristicile sa devina varianta dominanta. Din acest punct de vedere, este important sa asiguram accesul la vaccinarea tuturor oamenilor care, evident, isi doresc sa se vaccineze", a spus medicul Valeriu Gheorghita.
"Sunt judete care au ajuns la 70% - 80% dintre localitati cu echipe si sunt alte judete care au circa 10% - 15%. Tocmai de aceea este momentul sa organizam mult mai bine aceasta activitate si tot planul de actiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.gov.ro si va fi comunicat in mod oficial autoritatilor locale, tocmai pentru a sti care este acest calendar al activitatilor.
De ce este important sa facem aceasta programare – tocmai pentru a putea avea niste actiuni de comunicare si de informare tintite la nivelul comunitatii respective, cu ajutorul autoritatilor locale de la nivel judetean si implicarea celorlalte organisme, non-guvernamentale si a asociatiilor internationale, de pilda, Crucea Rosie, si alte organizatii care si-au aratat sprijinul in ceea ce priveste partea de informare a populatiei privind beneficiile si importanta vaccinarii", a mai spus medicul militar.
Oficialul isi propune ca echipele mobile de vaccinare sa ajunga in toate comunele din Romania, astfel incat toti oamenii care isi doresc, sa poata sa aiba acces cu usurinta la imunziare.
"Dupa cum stim, au fost o serie de activitati pana la acest moment organizate in fiecare judet prin implicarea autoritatilor locale, dar si a celorlalte institutii relevante atat de la nivel central, cat si de la nivel local, insa este nevoie de o mai buna coordonare a resurselor, atat resursele umane, cat si resursele materiale, prin actiuni integrate care sa combine partea de informare a populatiei si procesul de vaccinare propriu-zis.