EDITORIAL: Coronavirusul a adus omenirea la un numitor comun
coronaviruscovid 19pandemieepidemie
Pandemia de coronavirus a atins, pana acum, 200 de tari. Unele bogate, altele din categoria de mijloc, altele sarace. COVID-19 i-a afectat, in egala masura, pe cei dezmosteniti de soarta, cat si pe cei aflati in varful piramidei sociale, asa cum eram obisnuiti sa o percepem pana acum. Virusul nu a facut nicio diferenta intre oameni, fie ei dintre aceia care traiesc de azi pe maine, fie ca sunt lideri politici, membri ai familiilor regale, vedete internationale, sportivi de top, bogatasi, clerici de rang inalt.
Pandemia a adus omenirea la un numitor comun si ne-a aratat, tuturor, ca in ciuda lucrurilor care ne despart suntem, in ultima instanta, egali.
Egali si la fel de vulnerabili. Se pare ca acest lucru a fost inteles de foarte multi dintre cei situati in varful piramidei sociale, dovada solidaritatea fara precedent in lupta impotriva acestei maladii care a reasezat umanitatea pe orizontala, desfiintand diferentele de statut social si barierele materiale.
Iata cateva exemple de solidaritate exemplara:
Grupul Chanel a anuntat ca va produce in atelierele sale masti si costume de protectie si va face o donatie de 1,2 milioane de euro pentru dotarea unitatilor medicale din Franta.
O seama intreaga de vedete internationale sustin, pro bono, recitaluri de la propriile resedinte, prestatii care pot fi urmarite pe retelele de socializare.
Dupa ce sunt transmise live, recitalurile raman disponibile si pot fi urmarite oricand de fani.
Printre vedetele care au inteles sa daruiasca recitaluri gartuite se numara Chris Martin (Coldplay), Niall Horan (ex One Direction), Bono (U2), Miley Cyrus, Garth Brooks, legenda muzicii country, o seama de DJ celebri si inca multi altii.
Actorii spanioli Penelope Cruz si Javier Bardem au donat 100.000 de manusi si 20.000 de masti Spitalului La Paz din Madrid.
In Mexic, zeci de detinuti s-au oferit voluntari sa confectioneze, in atelierele inchisorilor, masti de protectie pentru personalul medical.
Bill Gates (Microsoft) si Mark Zuckerberg (Facebook) au declarat ca-si vor uni eforturile pentru a gasi un tratament eficace impotriva COVID-19.
Zuckerberg a facut deja o donatie de 25 de milioane de dolari catre "COVID-19 Therapeutics Accelerator", un fond infiintat de Fundatia Bill & Melinda Gates.
Totodata, Facebook a demarat o colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii in scopul de a bloca stirile false care sunt raspandite pe Instagram, Whatsapp si Facebook.
Jeff Bezos (Amazon) a declarat ca intentioneaza sa distribuie in toata lumea teste pentru depistarea celor infectati cu COVID-19.
Apple, Facebook si Goldman Sachs (cel mai mare holding bancar din lume) au donat deja o cantitate foarte mare de masti de protectie unitatilor medicale din Statele Unite.
Elon Musk (Tesla), Nasdaq si Mastercard au declarat, la randul lor, ca pregatesc o donatie de masti N95.
Totodata, Musk a declarat ca este gata sa produca in uzinele sale aparate de ventilatie artificiala in cazul in care penuria de astfel de dispozitive se va mentine.
Compania franceza de echipament sportiv Decathlon a identificat o metoda simpla prin care unul dintre produsele sale, masca pentru scufundari model Easybreath poate fi transformata in masca respiratorie, folosita in tratarea pacientilor cu afectiuni severe provocate de COVID-19. Astfel de masti modificate sunt deja folosite in spitalele din Italia.
IBM si NASA au anuntat ca-si pun superordinatoarele la dispozitia cercetatorilor care cauta tratamente pentru COVID-19 si incearca sa dezvolte un vaccin dedicat acestei maladii.
Deocamdata, insa, numarul celor infectati cu COVID-19 creste si a ajuns la 736.000 de persoane (din care 545.000 de cazuri inca active) iar numarul victimelor a ajuns, la nivel global, la 35.000.
Citeste si:
Certificat imunitate coronavirus - Cine il va putea obtine si la ce va fi util
Sursa foto: pexels.com