E dovedit stiintific: Copiii care au acces la spatii verzi cresc mai sanatosi
aparatul respiratorsanatatenaturaafectiuni respiratoriistiinta
Conform unui nou studiu prezentat recent la Congresul International al Societatii Europene pentru Boli Respiratorii, copiii care au acces la spatii verzi aproape de casele lor au mai putine probleme respiratorii (precum astmul) in copilarie.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca micutii ce au in apropierea casei spatii verzi sau cei care isi petrec majoritatea timpului in aer liber, inconjurati de natura, au mai putine probleme legate de sanatatea sistemului respirator, in comparatie cu cei care nu au acest comportament.
Copiii care sunt expusi la poluarea aerului sunt mai predispusi la probleme respiratorii ca adulti, fiind mult mai sensibili.
RHINESSA este un studiu de amploare la nivel international care a investigat afectiunile la plamani la copii si adulti in sapte state europene. Aceasta detine informatii de la mai multe centre de cercetare cu privire la spatiile verzi din zonele rezidentiale si la expunerea la poluarea aerului incepand cu nasterea, scrie Science Daily.
In noua analiza, Ingrid Nordeide Kuiper, de la Spitalul Universitar Haukeland din Norvegia, si colegii sai au analizat datele de la 5414 de participanti cu varstele cuprinse intre 18 si 52 de ani, date cu privire la spatiile verzi provenite prin centrele RHINESSA din Tartu (Estonia), Reykjavik (Islanda), Uppsala, Gothenbur, Umea (Suedia) si Bergen (Norvegia). Datele despre calitatea aerului au fost luate de la 4.414 de persoane de la centrele din Uppsala, Gothenburg, Umea si Bergen.
"Acestea sunt rezultate preliminare", precizeaza Kuiper, "dar am gasit ca accesul la spatiul verde in timpul copilariei a fost asociat cu mai putine simptome respiratorii la maturitate, in timp ce expunerea la poluare in copilarie a fost asociata cu mai multe simptome respiratorii la maturitate si cu instalarea afectiunilor precum astmul", adauga cercetatoarea.
"Credem ca rezultatele noastre, puse in contextul rezultatelor anterioare, vor avea o valoare semnificativa pentru administratorii oraselor; cu cresterea densitatii populatiei in anii viitori va fi vital sa includem o descrestere a expunerii la poluarea aerului si o crestere in accesul la spatiile verzi", a mai adaugat Kuiper.
Important de precizat este faptul ca oamenii de stiinta recomanda parintilor sa isi scoata copiii afara, insa nu oriunde. Este important ca locul unde se plimba sau se joaca micutii sa fie un cadru natural, precum o padure, un parc cu verdeata, sau in zonele rurale care inca si-au pastrat vegetatia.
Expunerea copilului in zone urbane aglomerate lipsite de arbori, in parcuri din apropierea zonelor industriale sau strazilor foarte circulate poate avea efecte negative asupra sanatatii acestuia.