Dupa 100 de ani de asteptare, apare un nou vaccin impotriva TBC
tbctuberculozavaccinaregskvaccin
Compania GlaxoSmithKline a dezvoltat un vaccin experimental care impiedica evolutia virusului TBC la jumatate dintre cei carora le-a fost administrat, facandu-l astfel primul nou vaccin anti-TBC din ultimul secol, conform unui reportaj Reuters.
In ciuda faptului ca, in momentul de fata, vaccinul experimental a avut succes numai in 54% dintre cazuri, comparativ cu vaccinurile de imunizare impotriva altor boli, descoperirea reprezinta un moment de cotitura in lupta contra tuberculozei.
Actualul vaccin numit Bacille Calmette-Guerin (BCG)a fost creat in anul 1921 si administrat bebelusilor in tarile cu o rata ridicata a mortalitatii cauzate de virusul TBC.
Problema este ca protectia vaccinului BCG dispare in cativa ani si nu are niciun efect impotriva celei mai intalnite forme de TBC care poate fi transmisa prin stranutat sau prin tuse.
Un nou vaccin, mult mai eficient, este vazut de catre experti drept cheia de a controla tuberculoza si a lupta impotriva infectiei rezistente la medicaamente.
Noul vaccin al GSK este facut pentru a impiedica virusul TBC latent sa devina activ si sa declanseze boala. Conform estimarilor, aproximativ 1,7 miliarde de oameni, adica o treime din populatia planetei, poarta virusul latent TBC, facandu-i potentialele victime ale unei boli ce a ucis 1,6 milioane de oameni doar anul trecut.
Compania GSK este optimista in ceea ce priveste imbunatatirea vaccinului pe viitor, implicand o mai mare aplicabilitate asupra mai multor pacienti si o eficienta sporita in imunizarea acestora.
“Este prima oara cand am testat cu adevarat potentialul biologic al vaccinului nostru si consideram ca putem face multe imbunatatiri” a declarat pentru Reuters seful departamentului de dezvoltare a vaccinurilor, Emmanuel Hanon.
Tuberculoza este o boala extrem de inselatoare, deoarece bacteria care o cauzeaza este capabila de a se ascunde de sistemul imunitar al corpului uman, iar oamenii de stiinta nu au momentan mijloace de detectare a bacteriei in sange, motiv pentru care nu au cum sa prezica daca vaccinul va functiona.
Citeste si:
Indicii ROBOR si-au reluat cresterea
Sursa foto: pexes.com