Doua treimi dintre britanici ar muri daca n-ar avea semnal la telefon. Ei sufera de nomofobie
marea britaniesemnaltelefonnomofobiemesageriedate
Afectiunea a fost diagnosticata pentru prima data in 2008. NOMOFOBIA este teama de a nu avea acces la retelele de telefonie mobila. Un studiu realizat cu ajutorul a 1.000 de angajati, condus de OnePoll, a dezvaluit faptul ca doua treimi dintre respondenti se tem ca nu cumva sa-si piarda semnalul telefonului mobil. Studiul straniu, sponsorizat de SecurEnvoy, arata ca 41% dintre cei intervievati detin doua sau mai multe telefoane mobile, pentru a fi siguri ca raman tot timpul conectati cu rudele, prietenii si angajatorii lor.
Intrebati fiind daca s-ar supara, in situatia in care partenerul de viata s-ar uita in arhiva de mesaje a telefonului lor, jumatate dintre britanicii intervievati au raspuns DA.
In acelasi timp, tot mai multe femei se tem ca si-ar putea pierde semnalul la telefonul mobil, comparativ cu barbatii - 70% versus 61%; totodata, barbatii detin in medie mai multe telefoane mobile - proportia fiind de 47% (barbati) versus 36% (femei).
Cei mai "nomofobici" sunt tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani (77%), urmati de categoria 25 - 34 de ani (68%). Pe locul trei in clasamentul celor mai nomofobici utilizatori britanici de telefonie mobila sunt cei cu varsta de la 55 de ani in sus.
"Primul studiu referitor la nomofobie, realizat in urma cu patru ani, a aratat ca 53% dintre respondenti sufereau de aceasta afectiune; potrivit cercetarii recente, proportia a crescut la 66% in Marea Britanie si nu indica o scadere, pe viitor. Daca in trecut barbatii erau mai afectati de nomofobie, in prezent fruntase sunt femeile. Barbatii au doua sau mai multe telefoane, astfel incat este mai rara situatia in care raman fara semnal la antena", a subliniat Andy Kemshall, cofondator al SecurEnvoy. "Un alt studiu arata ca oamenii isi verifica telefoanele de
34 de ori pe zi".
De asemenea, 46% dintre respondenti nu folosesc elemente de securizare a datelor din telefon - 41% folosesc codul PIN, in timp ce doar 10% cripteaza datele. O proportie redusa, de 3%, mizeaza pe autentificarea in doi pasi, cea mai eficienta forma de protejare a informatiilor personale. Andy Kemshall spune ca "in conditiile in care 58% dintre utilizatorii mentionati folosesc cel putin un telefon in scopuri de serviciu, aceasta indiferenta fata de siguranta datelor reprezinta o problema ingrijoratoare, care necesita o solutionare imediata".