Din cele 1.200 de paturi la ATI, peste 800 sunt deja ocupate. Tataru: Locurile se elibereaza prin vindecare sau deces
atipaturi la atianestezie si terapie intensivanelu tataru
In contextul cresterii numarului de noi cazuri de coronavirus in Romania, pe sistemul medical e pusa o presiune semnificativa. Romania dispune de aproximativ 1.200 de locuri la ATI pentru pacientii infectati cu noul coronavirus care au dezvoltat o forma grava de boala, dar peste 800 dintre acestea sunt deja ocupate, a anuntat luni seara ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
Ministrul Sanatatii si-a exprimat speranta ca pana la finele lunii octombrie, numarul total de paturi complet utilate la ATI pentru ingrijirea pacinetilor Covid-19 sa se mareasca cu inca 200.
In acest moment, in spitalele din Romania exista aproximativ 1.200 de paturi unde pot fi tratati pacientii cu forme severe de Covid-19, iar peste 800 dintre ele fiind deja ocupate. Desigur, multe dintre aceste locuri se si elibereaza. Din pacate, nu se elibereaza doar prin vindecare, ci si prin deces, atrage atentia ministrul Sanatatii.
''Noi am plecat la inceput cu spitalele suport Covid, cele 226 de spitale, cu Terapie Intensiva in care aveam 740 de paturi complet utilate. In acest moment suntem spre 1.200 de paturi complet utilate (...) Speram ca pana la sfarsitul lunii sa avem inca 200 de paturi, sa putem merge strict pe suport Covid”, a explicat Nelu Tataru, luni seara, la Digi24.
Specialistii in Sanatate se tem cel mai mult de momentul in care sistemul medical nu va mai putea face fata numarului mare de noi infectari si cazuri grave, cand paturile de la ATI vor fi ocupate.
Exista riscul sa ajungem acolo?
Din pacate, un raspuns clar nu poate fi dat. Pandemia e imprevizibila si ocuparea locurilor de la ATI depinde ''de numarul de cazuri de la o zi la alta si de numarul de cazuri grave de la o zi la alta'', a spus Tataru, care a precizat ca, in acest moment, 3-5% dintre persoanele infectate ajung in sectiile de anestezie si terapie intensiva.
Apel la responsabilitate: Pandemia se transeaza in pre-spital, nu in spital
''Cred ca ar trebui cu totii sa fim mai responsabili, atat noi ca si sector, dar si populatia civila care ar trebui sa inteleaga ca aceasta pandemie se transeaza in pre-spital, nu in spital'', a atras atentia ministrul Sanatatii.