Despre coronavirusul Wuhan, minut cu minut
Conform informatiilor furnizate de guvernul de la Beijing, coronavirusul Wuhan a facut, pana acum, 563 de victime in China continentala, iar numarul persoanelor contaminate a ajuns, joi, 6 februarie, la peste 28.000, cu 3.700 mai multe decat cu o zi in urma. Raspandirea epidemiei in intreaga lume poate fi urmarita in timp real, datorita unei aplicatii dezvoltate de cercetatorii de la Universitatea John Hopkins din Baltimore (captura foto).
La Wuhan a fost construit, in doar 10 zile, un spital de 1.000 de paturi, iar astazi, joi, 6 februarie, este programata darea in folosinta a unui nou spital, cu 1.600 de paturi
In alte zone ale orasului Wuhan (11 milioane de locuitori) autoritatile au decis transformarea unor cladiri publice, sali de sport si centre culturale in clinici improvizate, unde sa fie tratate persoanele bolnave de gripa.
Tot la Wuhan va fi dat astazi in folosinta un laborator capabil sa efectueze zilnic peste 10.000 de teste pentru depistarea virusului.
Pana in prezent, cazuri de contaminare au fost raportate in 20 de tari.
Dupa ce a analizat situatia la fata locului, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a afirmat ca are nevoie de 675 de milioane de dolari pentru a combate raspandirea virusului, si a cerut, in acest sens, sprijinul comunitatii internationale.
Totodata, OMS a respins informatiile aparute in mass-media in legatura cu descoperirea unor medicamente pentru tratarea persoanelor infectate cu noul coronavirus, iar purtatorul de cuvant al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat, in acest sens, ca "nu se cunosc tratamente eficiente impotriva coronavirusului."
In mod normal, procesul de dezvoltare si testare a medicamentelor si vaccinurilor impotriva unui nou agent patogen dureaza mai multi ani si, chiar daca se va lucra intr-un ritm accelerat, mobilizand resurse internationale, oamenii de stiinta nu vor putea incepe testele pe oameni pentru vaccinul contra coronavirusului mai devreme de luna iunie a acestui an.
Fundatia Bill & Melinda Gates a raspuns solicitarii OMS si s-a angajat sa doneze 100 de milioane de dolari pentru a fi folositi in lupta impotriva coronavirusului.
Conform directorului general al Fundatiei Bill & Melinda Gates, Mark Suzman, "organizatiile multinationale, guvernele, sectorul privat si organizatiile filantropice ar trebui sa lucreze impreuna pentru a incetini epidemia si pentru a accelera dezvoltarea unor instrumente care sa-i puna capat."
Producatorul german de articole sportive Adidas a decis sa inchida mare parte din reteaua de magazine din China.
Concernul Siemens a trimis, pentru doua spitale din Wuhan, echipamente medicale de ultima generatie pentru efectuarea de analize pulmonare.
In Japonia, la Yokohama, 3.700 de persoane de nationalitati diferite au fost plasate in carantina pe o nava de croaziera, in contextul in care numarul cazurilor de contaminare la bord a ajuns la 20.
La randul lor, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care vor avea loc in perioada 24 iulie - 9 august a.c., s-au declarat "extrem de ingrijorati" de efectele epidemiei de gripa.
Hong Kong, unde au fost identificate 21 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus a impus, incepand cu data de 8 februarie, tuturor persoanelor care vin din China o carantina obligatorie de 2 saptamani, inainte de a primi acceptul de a intra in tara.
Arabia Saudita a interzis calatoriile in China pentru sauditi si pentru rezidentii straini pentru a preveni raspandirea noului coronavirus, in vreme ce Kuweit-ul, Bahrain-ul si Oman-ul si-au sfatuit cetatenii sa nu calatoreasca in China.
Qatar Airways, alaturi de alte zeci de companii internationale au sistat legaturile aeriene cu China continentala.
Coronavirusul 2019-nCoV a aparut in centrul Chinei in decembrie anul trecut si se afla la originea unei epidemii mortale de pneumonie virala.